Etusivu > Uutiset > Musiikin aika 2024 tutkii osallisuuden pelejä

Musiikin aika 2024 tutkii osallisuuden pelejä

Kesäakatemian kurssit ja Musiikin ajan keskusteluohjelma käynnistyvät tiistaina 2. heinäkuuta. Avajaiskonsertti pidetään torstaina 4.7. kello 19.00 Viitasaari Areenalla. Ohjelmasta vastaa International Ensemble Modern Academy, kapellimestarinaan Raimonda Skabeikaite. 

Tänä vuonna Musiikin aika käsittelee osallisuutta, osallistumista ja erilaisia roolejamme nykypäivän julkisuudessa ja yhteisöissä. Digitaalinen maailma ja some ovat muuttaneet myös taiteen kenttää. Säveltäjinä, muusikkoina, taiteilijoina ja yleisönä olemme tämän pelin osallistujia. 

Kun hallitsee yhteisöllisen pelin, saa huomiota muilta ja äänensä kuuluviin. “Pelissä” voi myös pudota ulkopuolelle samalla, kun joku toinen brändää itsensä keskelle kenttää. 

Kysymme, miten nämä aikamme lasihelmipelit vaikuttavat taiteen tekemiseen. Kuka on ulkona ja kuka sisällä – ja miksi? Mikä on yleisöjen rooli tässä pelissä?
Vuoden 2024 teema, Osallisuuspelit, kantaa englanniksi nimeä Games of participation.

Koko ohjelma julkaistaan huhtikuussa.

Vielä ehdit hakea sävellyksen ja yhteisötyön kursseille

Jesper Nordinin luotsaaman sävellyskurssin hakuaika päättyy 29. helmikuuta.
Lue lisää ja hae nyt!


Cathy Millikenin yhteisötyöhön ja kollaboraatioon keskittyvä kurssi Iloksi – Liikkuvat ja osallistavat tilat hakuaika jatkuu maaliskuun 15. päivään saakka.
Lue lisää ja hae mukaan! 

Musiikin aika jatkaa Sounds now ja Ulysses Network -hankkeissa

Musiikin aika on hakenut kumppanifestivaaliensa kanssa jatkoa Luova Eurooppa -ohjelman hankkeisiin. Keskeisinä tavoitteina niissä ovat yleisötyön vahvistaminen ja erityisesti riskioloissa elävien taiteilijoiden huomioiminen. Kumppaneita on useista Euroopan maista. 

Sounds Now hanke jatkuisi vuosina 2025–2026. Hankkeen tarkoitus on edistää musiikkielämän yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta nostamalla ohjelmistoissa esiin aiheita valtavirran ulkopuolelta, ajankohtaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä tunnistavalla tavalla.

Ulysses Network hanke toteutuisi vuosina 2025–2028. Sen tehtävänä on tukea nuorten säveltäjien, muusikoiden ja yhtyeiden toimintaa tarjoamalla esiintymismahdollisuuksia ja auttamalla löytämään yhteistyöverkostoja.

Rahoituksesta päätetään EU:ssa kesällä 2024. Hakemukset yhteensä merkitsevät Viitasaaren Musiikin aika -festivaalin osalta noin 210 000 euron vuotuista budjettia. Mikäli rahoitus saadaan, hankkeet näkyvät Viitasaarella niin kursseilla kuin konserttiohjelmistossakin. 


Nykymusiikin instituutti Viitasaarelle? 

Musiikin ajan järjestäjäorganisaation, Viitasaaren Kesäakatemian, kunnianhimoinen visio on avartaa nykytaidemusiikin asemaa taiteen kentässä. Kuinka voisimme nostaa sen esiin taiteen marginaalista? Voisimmeko hyödyntää siinä festivaalimme 40-vuotista kulttuuriperintöä? Saisiko Musiikin ajan arkistojen ja tallenteiden perustalle koottua nykytaidemusiikin pysyvän näyttelyn? 

Lue Viitasaaren Kesäakatemia ry:n hallituksen puheenjohtajan Maria Kaisa Aulan puheenvuorosta, mitä oikein visioimme, ja kuinka tuumasta ollaan jo vahvalla otteella tartuttu toimeen yhdessä Viitasaaren kaupungin kanssa.

Aikamme musiikki -teemaa jalostetaan eteenpäin Viitasaarella 2.7. klo 16 kaupungintalolla keskustelussa, joka aloittaa Musiikin aika -festivaaliviikon.