Etusivu > Historia

Historia

Viitasaarella ryhdyttiin järjestämään vuonna 1982 Uuden musiikin kesäakatemiaa. Sen ympärille perustettiin yhdistys, Viitasaaren kesäakatemia ry., joka edelleen on festivaalin virallinen järjestäjätaho. Tapahtuman nimeksi on vaihtunut Musiikin aika, fokus on siirtynyt kurssitoiminnasta konsertteihin, mutta tapahtuman kotipaikkana on säilynyt Viitasaari Keski-Suomessa. Musiikin aika keskittyy nykymusiikkiin ja se onkin ainoa vuosittain Suomessa järjestettävä alan festivaali, joka tarjoaa myös kursseja. Nykymusiikki, taidemusiikki, aikamme musiikki – kaikkia nimiä on käytetty festivaalin profiilia selitettäessä.

Musiikin aika on saanut vieraakseen historiansa aikana nykymusiikin kirkkaimmat säveltäjänimet ja taiteilijat. Tapahtuma on kansainvälisesti tunnustettu ja arvostettu nykymusiikin foorumi, jolla ovat vierailleet lähes kaikki elossa olevat aikamme merkittävät nykysäveltäjät John Cagesta Iannis Xenakisiin ja Beat Furreriin, kotimaisia kärkinimiä unohtamatta. Alan tärkeimmät taiteilijat ovat käyneet esiintymässä festivaalilla, muun muassa Arditti Quartet, Avanti!, Barry Guy, Derek Bailey, Ian Pace, Kronos Quartet, musikFabrik, Quatuor Diotima, Klangforum Wien, Uusinta, Vinko Globokar ja Tokyo Philharmonic Chorus. Festivaali on haluttu kumppani EU-hankkeissa ja eurooppalaisissa verkostoissa kuten Réseau Varèse –nykymusiikkiverkostossa.

Musiikin ajalla on ollut erittäin suuri merkitys alan kehitykselle kotimaassa ja sen tekijöiden kansainvälisillekin urille. Festivaalilla on rohkean edelläkävijän ja innovatiivisen rajojen rikkojan maine ympäri maailman. Suurista keskuksista kaukana sijaitseva luonnonkaunis Viitasaari lisää tapahtuman maineen eksotiikkaa. “Viitasaaren henki” on säilynyt kävijöiden mielissä tapahtumaa kuvaavana luonnehdintana.

Tapahtuma on myös alan toimijoiden kohtauspaikka houkutellen musiikin ammattilaisia, opiskelijoita ja harrastajia sekä kotimaasta että ulkomailta. Festivaalin ohjelmisto ei koostu pelkästään konserteista vaan myös mm. säveltäjätapaamisista, luennoista ja muista oheisohjelmista kooten tapahtuman vieraat tiiviiksi keskustelevaksi ryhmäksi. Finland Festivals valitsi Musiikin ajan Vuoden Festivaaliksi 2009.

Musiikin ajan nykyinen ja viides taiteellinen johtaja on säveltäjä Johan Tallgren. Häntä ennen ohjelmistoa suunnittelivat säveltäjät Jukka Tiensuu, Jarmo Sermilä, Tapio Tuomela ja Perttu Haapanen.

Tapahtuman historiikkia kokoaa toimittaja Markku Möttönen.

Musiikin aika 2012 ohjelma
Musiikin aika 2013 ohjelma
Musiikin aika 2014 ohjelma
Musiikin aika 2015 ohjelma
Musiikin aika 2016 ohjelma
Musiikin aika 2017 ohjelma
Musiikin aika 2018 ohjelma
Musiikin aika 2019 ohjelma
Musiikin aika 2021 ohjelma
Musiikin aika 2022 ohjelma
Musiikin aika 2023 ohjelma