Etusivu > Uutiset > Musiikin aika -festivaali mukana uudessa suuressa, kulttuurin kuratointiin liittyvässä hankkeessa

Musiikin aika -festivaali mukana uudessa suuressa, kulttuurin kuratointiin liittyvässä hankkeessa

Hankkeelle rahoitusta lähes kaksi miljoonaa euroa

Musiikin aika -festivaali on saanut merkittävän uuden EU-rahoituksen vuosille 2020–2023 Euroopan Unionin Luova Eurooppa -ohjelman kulttuurin alaohjelmasta. Hakuaika eurooppalaista yhteistyötä edistäviin projekteihin päättyi joulukuussa 2018 ja keräsi yhteensä 346 hakukelpoista hakemusta, joista erityisesti suurimittaiseen yhteistyöhön painottuvia hakemuksia oli 69. Näistä 19 ylitti EU:n arviointikriteerien mukaisen 80 pisteen rajan ja sai myönteisen päätöksen EU:n osarahoituksesta. Sounds Now -hankkeen osalta EU-rahoitus on lähes 2 miljoonaa euroa.

Sounds Now -partnereita ovat Musiikin ajan lisäksi nuorten musiikkikasvatukseen erikoistunut Musica-keskus (Neerpelt) Belgiasta, joka myös hallinnoi hanketta. Tämän lisäksi mukana ovat Wilde Westen -festivaali (Kortrijk) sekä Transit-festivaali (Leuven). Tanskasta mukana ovat SNYK (Kööpenhamina) ja SPOR-festivaali (Aarhus), Hollannista November Music (’Hertogenbosch) ja Norjasta Ultima-festivaali (Oslo). Englantia edustaa brittien johtava nykymusiikkifestivaali Huddersfield Contemporary Music Festival ja Kreikkaa maineikas Onassis-kulttuurikeskus (Ateena). Yhteistyökumppaneina hakemuksessa ovat tämän lisäksi Berliinissä sijaitseva Akademie der Künste, Puolasta Varsovan yliopiston filosofian instituutti sekä Audience Diversity Academy Englannista.

Sounds Now -yhteistyöhankkeen pääpaino on kokeilevassa nykymusiikissa ja äänitaiteessa. Kyseisten festivaalien johtajat ovat vuosikausien ajan tehneet yhteistyötä keskenään ja tuntevat toisensa hyvin. Sounds Now -hakemus on kasvanut tarpeista työstää ja kehittää tämän päivän kuratoinnin diversiteettiä moninaisessa Euroopassa, jossa sukupuoli, etnisyys, uskonto ja tausta sekä lavalla että yleisössä haastavat vallalla olleet valtarakenteet ja käytännöt.

Musiikin ajan taiteellinen johtaja Johan Tallgren on mukana hakemuksen johtoryhmässä. ”Suuret EU-hankkeet ovat hyvin työläitä, mutta opettavat tavattomasti yhteistyöstä ja koordinointitaidosta. Hanketta työstettiin kauan ja kun materiaalit saatiin jätettyä hakuprosessiin viime joulukuussa, johtoryhmä tunsi, että projektilla voisi aidosti olla mahdollisuus luoda jotain uutta festivaalikentällä.” Tallgren kertoo. Projektin keskiössä on innovatiivinen ja rohkea kuratointi nykymusiikissa – aihe, joka on yleisestikin nuori aihe taidemusiikin saralla.

Projekti sisältää erinäisiä toimintamoduuleja, joihin sisältyy Musiikin ajan osalta lähivuosina mm. mielenkiintoisia kursseja, kantaaottavia esityksiä, työpajoja, residenssejä, tilausteoksia ja installaatioita, unohtamatta lastentapahtumia. Nuoret tekijät ja kuraattorit kohtaavat maineikkaita mentoreita taiteen alalla, ja seminaarit ja tutkimus luovat oman kokonaisuuden partnereiden työssä.

”Projekti tulee viemään Musiikin aikaa uuteen suuntaan jo kesällä 2020. Tämä tulee festivaalille erittäin hyvään saumaan, koska Ulysses-hanke nuorille ammattilaisille, jonka puitteissa Musiikin aika on saanut EU-tukea vuodesta 2012 lähtien, nauttii EU-rahoitusta tänä vuonna viimeisen kerran. Toisaalta myös uutta nelivuotista Ulysses-hakemusta työstetään parhaillaan. Alkaessaan se koskisi Musiikin aikaa ensi kerran vasta vuoden 2021 festivaalilla.” Tallgren kertoo.

Sounds Now -projekteja koetaan Musiikin ajassa festivaalilla 2020–2023, kesäakatemian osalta kokonaisbudjetti on 471 000 €, josta Luova Eurooppa -ohjelman budjetti on 185 000 €.