Etusivu > Uutiset > Sir John Tusa puhujavieraana Musiikin ajassa

Sir John Tusa puhujavieraana Musiikin ajassa

Viitasaaren Musiikin aika -festivaalia vietetään 4.-9.7. Festivaalin teemana on taide ja autonomia vuorovaikutusyhteiskunnan keskellä. Konsertti- ja puheohjelma herättää kysymyksiä muun muassa taiteen asemasta ja sen säilyttämisestä tänään. Osana ohjelmaa järjestetään 6.-7.7. ilmainen kaksikielinen Taide & autonomia -seminaari (Art & Autonomy in the Digital Networking Society).

Yhtenä merkittävänä puhujana seminaarissa on 81-vuotias Sir John Tusa, jonka kulttuuripoliittinen ura on hyvin vaikuttava. Hän oli johtavassa asiantuntijaroolissa, kun Art Council England päivitti taiteen arviointijärjestelmänsä uusiksi tällä vuosisadalla. Vuosina 1986-1992 hän toimi BBC Worldin johtajana ja vuonna 1995 hän siirtyi Lontoon Barbican Centren johtoon, jossa hän toimi aina vuoteen 2007 asti. Hän on toiminut Lontoon University of the Artsin johtokunnan puheenjohtajana sekä Clore Leadership -ohjelman toimitusjohtajana. Tällä hetkellä hän toimii puheenjohtajana Euroopan Unionin nuoriso-orkesterin hallituksessa. Hän on kuulunut muun muassa British Museumin, English National Operan ja Wigmore Hallin luottamuslautakuntaan. Sir John Tusan kirjat taidepolitiikasta, kuten Pain in the Arts (2014), ovat tuttuja monelle kansainväliselle kulttuurialan johtajalle.

Sir John Tusa uskaltaa suhtautua kriittisesti vallalla oleviin käsitteisiin ja taidepoliittiseen sanastoon ja saapuu Viitasaarelle pohtimaan kysymyksiä argumenteista, joita käytämme keskustellessamme taiteista. Tusa puolustaa taiteiden asemaa nykypäivän budjettileikkausten maailmassa ja haastaa yleisön pohtimaan sitä, kuinka taiteesta julkisuudessa puhuminen voisi aina pysyä uskollisena taiteen ja luovan työn arvoille ja luonteelle.

Sir John Tusan lisäksi Viitasaarella kuullaan mielenkiintoinen ja vaihteleva kattaus puhujia: Catherine Milliken, Teemu Mäki, Sini Mononen ja Pekka Toivanen, ja aiheet vaihtelevat taiteen riippumattomuudesta musiikkikritiikkiin sekä aikojen saatossa eri kulttuureissa vahingolliseksi pidettyyn musiikkiin. Nykymusiikin “hullu tiedemies” Mark Applebaum pitää esityksellisen luennon otsikolla “Moral Dilemmas for the Composer of Artistically Autonomous Music”. Seminaari on osa festivaalin Suomi100 -ohjelmaa sekä Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa Huoltamo-hanketta.

Seminaari on maksuton ja sinne järjestetään ilmainen bussikuljetus Jyväskylä-Viitasaari-Jyväskylä. Kuljetus lähtee Jyväskylän matkahuollon tilausajolaiturista klo 10.30. Ennakkoilmoittautuminen bussikuljetukseen ja seminaariin pyydetään osoitteeseen info@musiikinaika.org.