Etusivu > Uutiset > Sävelletyn teatterin kollaboraatio esiintyjille ja säveltäjille, 5.-11.7.2022, opettajana säveltäjä ja muusikko Mark Applebaum

Sävelletyn teatterin kollaboraatio esiintyjille ja säveltäjille, 5.-11.7.2022, opettajana säveltäjä ja muusikko Mark Applebaum

Mark Applebaum

Kurssikuvaus

Sävelletyn teatterin kollaboratiivinen työpaja kutsuu osallistujat toimimaan monitaiteilijan roolissa monialaisessa taideympäristössä ja luomaan yhdessä laajaa monitaidekokonaisuutta, joka esitetään kurssin lopuksi. Kurssille ovat tervetulleita eri alojen taiteilijat: säveltäjät, esiintyjät, improvisoijat, säveltäjä-esittäjät, performanssitaiteilijat, tanssijat, käsikirjoittajat jne. Kurssin lähtökohtana on luoda tilanteita, jotka ovat “sävellettyä teatteria”, teoksia jotka sisältävät fyysistä gestiikkaa ja koreografioituja tilanteita esiintyville taiteilijoille.

Esiintyjällä on nykyään esittävässä taiteessa usein kaksoisrooli taiteellisen sisällön luomisessa ja esittämisessä. Sisällön luomiseen keskittyneet taiteilijat (säveltäjät) pääsevät tekemään yhteistyötä frankfurtilaisen IEMA-nykymusiikkiyhtyeen muusikkojen kanssa. Ennen Viitasaarta sisältöä valmistellaan online-tapaamisten muodossa. Esittävän taiteen toimijat luovat kurssilla yhdessä sävelletyn teatterin kokonaisuuden, joka esitetään kurssin päätteeksi. Osallistujat voivat valita kurssityöskentelyn myös ilman valmistelua etukäteen. 

Kaikki kurssilaiset osallistuvat kollaboratiiviseen konserttimuotoiseen monitaidekokonaisuuteen, eräänlaiseen “cirkus”-esitykseen, joka esitetään kurssin päätteeksi. Lopputapahtuma sisältää erilaia kurssilla läpikäytyjä elementtejä, jotka linkitetään yhteen eri tavoin, vierekkäin asettelulla, ylimenoilla kontrastoiden tai kerrostuen. Kurssilla työstetään myös videopäiväkirjaa jossa työstetyt kokonaisuudet esitetään samanaikaisesti useissa erilaisissa ympäristössä Viitasaarella (esim. metsä, huoltoasema, pizzeria, rautatie, teollisuusympäristö jne.). 

Kurssille otetaan kymmenen ennakkoluulotonta, avointa, yhteisöllistä, uteliasta ja kokeilunhaluista opiskelijaa. Kurssin ikäraja on 32 vuotta (syntynyt 1.7.1990 jälkeen). Opetuskieli on englanti. Kurssimaksuun sisältyy kurssille osallistuminen, kaikille avoimet luennot ja keskustelutilaisuudet sekä pääsy kaikkiin festivaalikonsertteihin.

Kurssi on osa Luova Eurooppa-ohjelman tukemaa Ulysses-hanketta.

Hakemukset 

Hakemukseen tulee liittää motivaatiokirje, josta selviää hakijan taiteellinen profiili (esim.säveltäjä, muusikko, visuaalinen taiteilija, koreografi, elokuvaohjaaja, monitaiteilija tms.). Kirjeessä tulee mainita, millaisessa roolissa hakija toivoo osallistuvansa kurssille, sekä mahdolliset omat toiveet ja tavoitteet kurssille osallistumiselle (esim. säveltäjänä työstäen lyhyen teoksen soittajan kanssa, performanssitaiteilijana jne.). Voit myös ehdottaa erilaisia yhteistyöprojekteja tai -muotoja muiden osallistujien kanssa. Hakemukseen tulee liittää näytteitä aiemmasta taiteellisesta työstä (esittelyvideoita, nuotteja, aiempi monitaiteellinen yhteistyö tms.).

Hakemukset kurssille lähetettävä viimeistään 31.3.2022

Mark Applebaum

Stanfordin yliopiston sävellyksen professori Mark Applebaum on yksi Pohjois-Amerikan johtavista nykysäveltäjistä. Hän sain sävellyksen tohtorin arvon San Diegon yliopistosta Kaliforniasta missä hän opiskeli Brian Ferneyhoughin johdolla. Hänen musiikkia on esitetty ympäri maailma: Aasiassa, Euroopassa ja Australiassa. Musiikin ajassa hän vieraili ensimmäistä kertaa 2017 hyvin suosittuna opettajana ja säveltäjänä. 

Monet Applebaumin teoksista kyseenalaistavat perinteistä musiikillista ontologiaa, esim. sävellyksiä kolmelle kapellimestarille ilman muusikoita, teoksia kierrätyssoittimille, konsertto floristille ja orkesterille, kuviteltu notaatio joka ilmestyy rannekellojen tauluille, äänelle synkronoitu kuviteltu elekieli,dadaistiset rituaalit, tai graafinen partituuri esitettynä museossa ilman ohjeita esittäjille. Applebaumin esiintyminen TED Talk- ohjelmassa keräsi yli 2 miljoonaa kuuntelijaa. 

Applebaumille on tyypillistä monialainen yhteistyö mm. elokuvaohjaajien, animaattorien, floristien, arkkitehtien, koreografien ja DJ’ien kanssa. Applebaumin teosten tilaajia ovat mm. Betty Freeman, the Merce Cunningham Dance Company, the Fromm Foundation, the Kronos Quartet, the Vienna Modern Festival, the Paul Dresher Ensemble, the St. Lawrence String Quartet, the Meridian Arts Ensemble, Chamber Music America, the Spoleto Festival, ja monet muut. 

Applebaum on tehnyt ansiokasta rinnakkaisuraa jazz-pianistina esiintyen Sumatrasta Ouagadougouhun. Hän konsertoi eri puolilla isänsä Bob Applebaumin kanssa Applebaum Jazz Duona. Hänen musiikkia on julkaistu seuraaville levy-yhtiöillä: Innova, Tzadik, Capstone, Blue Leaf, SEAMUS, New Focus, ChampD’Action ja Evergreen. 

Applebaum on opettanut useissa yliopistoissa, mm. Carleton College’ssa Mississippi State University’ssä. Vuodesta 2000 hän on työskennellyt Stanfordin yliopistossa jossa hän on perustanut improvisaatiokollektiivin. Applebaumin opetustyö on saanut useita palkintoja (mm. Walter J. Gores Awards (2003), Leland & Edith Smith Faculty Scholar, Hazy Family University Fellow in Undergraduate Education)
Lisätietoja:

http://www.markapplebaum.com/