Etusivu > Uutiset > Musiikin ajassa Susanna Mälkki ja James Dillon

Musiikin ajassa Susanna Mälkki ja James Dillon

Musiikin aika tarjoaa tulevana kesänä ainutlaatuisen tilaisuuden opiskella orkesterinjohtoa Susanna Mälkin kanssa Viitasaarella. Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari ja Los Angelesin filharmonikkojen päävierailija pitää harvinaislaatuisen mestarikurssin nuorille kapellimestareille festivaalin puitteissa. Kurssin yhtyeenä toimii IEMA (International Ensemble Modern Academy), nuorista muusikoista koottu kamariyhtye yhdessä EU-rahoitteisen Ulysses Network -verkoston musiikkistipendiaattien kanssa. Yhtyettä tutoroi Frankfurtissa Ensemble Modern. Kapellimestarikurssin ohjelmassa on teoksia mm. Sir Harrison Birtwistlelta, Thomas Adèsilta, Franco Donatonilta ja Magnus Lindbergiltä, ja ne kuullaan festivaalin ohjelmistossa olevissa konserteissa.

”Susannalla on ollut jo kauan nykymusiikissa ainutlaatuinen näköalapaikka, joka on vienyt häntä La Scalasta Metropolitaniin. USA:n johtavissa orkestereissa hänen tulkintansa kantaohjelmistosta ovat olleet tapauksia, joten ei tule yllätyksenä että Musical America valitsi hänet vuoden 2017 kapellimestariksi. Olemme iloisia siitä että kauan suunnitteilla ollut kapellimestarikurssi mahtui hänen kalenteriinsa tulevana kesänä, joka on myös Suomen 100-vuotisjuhlavuosi. Kurssi kiinnostaa varmasti uransa alkuvaiheissa olevia kapellimestareita maailmanlaajuisesti joten odotamme lukuisia tasokkaita hakemuksia”, toteaa Musiikin aika -festivaalin taiteellinen johtaja Johan Tallgren.

Festivaalin säveltäjävieras ja sävellyskurssin opettaja on James Dillon. Skotlantilaissyntyinen, nykyisin Lontoossa asuva Dillon on palkittu säveltäjä ja tehnyt pitkän ja arvostetun uran säveltämisen professorina muun muassa Minnesotassa. Dillon on säveltäjänä itseoppinut, ja opiskellut mm. matematiikkaa, taidetta ja designia, kieliä, pianonsoittoa ja elektroakustista musiikkia. Hän tuli alkujaan tunnetuksi ns. uuden kompleksisuuden (new complexity) koulukunnan säveltäjänä vaikkakin hänen myöhäisempi tuotantonsa on ottanut toisenlaisen suunnan. Hän on erityisen tunnettu laajoista teoskokonaisuuksista kuten palkittu Nine Rivers, joka on syntynyt 17 vuoden aikana, ja kestää noin 3,5 tuntia. Dillonin musiikki on ollut aiemmin esillä Helsingissä, mutta Musiikin aika esittelee ensimmäisen kerran laaja-alaisesti hänen tuotantoaan Suomessa.

Kapellimestarikurssin ja sävellyskurssin ilmoittautuminen alkaa 12.12.2016 ja hakuaika päättyy 15.2.2017. Molemmat kurssit ovat osa kansainvälistä Ulysses-hanketta. Hakuohjeet ja lomakkeet julkaistaan festivaalin nettisivuilla www.musiikinaika.org. Tammikuussa festivaali julkistaa vielä muita kesän 2017 kursseja. Musiikin aika järjestetään Viitasaarella 4.-9.7.2017.