Etusivu > Uutiset > Musiikin ajan kesäkurssiohjelmassa moninaisuuden kuratointia käsittelevä kurssi ensi kerran Suomessa

Musiikin ajan kesäkurssiohjelmassa moninaisuuden kuratointia käsittelevä kurssi ensi kerran Suomessa

Kesäkursseistaan tunnetun, järjestyksessään 39. kertaa järjestettävän Musiikin aika -nykymusiikkifestivaalin yhteydessä toteutetaan tulevana kesänä kolme erilaista kesäkurssia. Kurssien aiheet ovat moninaisuuden kuratointi, aikamme piano ja sävellyskurssi.

Musiikin aika on mukana laajassa EU:n Luova Eurooppa -ohjelmaan kuuluvassa Sounds Now -hankkeessa, joka keskittyy erityisesti nykymusiikin kuratoinnin haasteisiin ja moninaisuuden edistämiseen musiikissa kuratoinnin keinoin. Aihe on ollut viime aikoina paljon esillä taidemusiikin piireissä sekä Suomessa että Euroopassa. Musiikin ajan järjestämä kurssi on ensimmäinen Sounds Now -hankkeen kuratointikurssi koko Euroopassa, ja luo näin ollen pohjan koko lähes kahden miljoonan euron hankkeen kuratointiteemojen ympärille. Kurssin opettajat ovat alansa kansainvälisiä huippuasiantuntijoita: Julia Gerlach (Saksa), Du Yun (Kiina-Yhdysvallat), Vigdis Jakobsdottir (Islanti) ja Tarek Atoui (Libanon-Ranska). Kurssi on tarkoitettu musiikin kuratoinnin parissa työskenteleville taitelijoille: säveltäjille, muusikoille, taiteellisille johtajille, kollektiiveille ja tuottajille.

Aikamme piano -kurssilla työskennellään 1900-luvun ja nykypianomusiikin parissa yhdysvaltalaisen pianisti Marilyn Nonkenin johdolla. Nonken on erityisen tunnettu yhteistyöstään spektrimusiikin säveltäjien (Tristan Murail, Hugues Dufourt, Jonathan Harvey) kanssa, mutta hänellä on myös runsaasti kokemusta niin New Yorkin koulukunnan edustajista (Morton Feldman, Alvin Lucier, John Cage) kuin myös 1900-luvun klassikoista (Schönberg, Ives, Messiaen) uusimpaan musiikkiin. Kurssille osallistuvilla pianisteilla on sekä yksityistunteja että ryhmäopetusta ja kurssi päättyy konserttiin festivaalilla.

Kolmas festivaalin yhteydessä järjestettävä kurssi käsittelee yhdessä tuotetun musiikin säveltämistä Catherine Millikenin (Australia-Saksa) ja Sandeep Bhagwatin (Intia-Saksa-Kanada) johdolla. Kurssilla keskustellaan, kokeillaan ja kehitetään yhteisesti musiikin säveltämisen menetelmiä sekä teorian että käytännön tasoilla ja pyritään löytämään uusia tapoja, taitoja ja näkemyksiä, jotka liittyvät koko esitystapahtumaan; ei pelkästään itse sävellykseen. Kurssille ovat tervetulleita yhteistuotannoista ja epätavanomaisista kollektiivisista metodeista kiinnostuneet luovat musiikin tekijät taustasta riippumatta.

Kuraattorikurssi järjestetään 29.6.-5.7. ja muut kurssit 30.6.-5.7. Ilmoittautumisaika kursseille päättyy 15.3. Ilmoittautumislomake ja lisätietoja kursseista, opettajista ja kurssien hinnoista löytyy Musiikin ajan nettisivuilta osoitteesta www.musiikinaika.org. Kurssit opetetaan englanniksi.

Lisätietoja:

Festivaalin taiteellinen johtaja

Johan Tallgren

johan.tallgren@musiikinaika.org

puh. 040 724 6345