Etusivu > Uutiset > Musiikin ajan kesäkursseille hakemusvyöry

Musiikin ajan kesäkursseille hakemusvyöry

Viitasaaren Musiikin ajan järjestämä nykymusiikin kesäakatemia kiinnosti tänä vuonna ennätyksellistä määrää hakijoita. Neljälle kurssille tuli yhteensä yli sata hakemusta, joista 58 kohdistui sävellyskurssiin. Hakemuksista vajaa neljännes tuli Suomesta. Suosittua sävellyskurssia pitää yksi nykymusiikin suurimmista nimistä Brian Ferneyhough, ja kurssilaisille tarjotaan mahdollisuus saada teoksensa esitettäväksi festivaalin päätöspäivänä joko Quatuor Diotima –jousikvartetin, amsterdamilaisen Looptail-sekstetin tai neljän soittajan Ensemble Nikelin toimesta. Ferneyhough vierailee Musiikin ajassa toista kertaa.

Ensemble Modernin mentoroima ensemblesoiton kurssi on harvinainen tapaus Suomessa. Eri instrumenttien nuoret taitajat ja opiskelijat valmistavat yhdessä Ensemble Modernin ja kahden kapellimestarin, Frank Ollun ja Johannes Kalitzken johdolla Sir Harrison Birtwistlen merkittävän Theseus Game -teoksen. Birtwistle saapuu festivaalille säveltäjävieraaksi ja osallistuu teoksen harjoittamiseen. Festivaaliohjelmassa kuullaan runsaasti paitsi Birtwistlen teoksia, myös sävellyskurssin opettajan Ferneyhoughin töitä.

Festivaalilla jo toista kertaa vierailee myös George E. Lewis, joka toimii Columbia Universityssä amerikkalaisen musiikin professorina ja on tehnyt paitsi kirjoitettua ja improvisoitua musiikkia, myös kirjoja ja multimediainstallaatioita. Lewis opettaa improvisaatiokurssia ja osallistuu sävellyskurssin opetukseen. Lisäksi festivaalilla toteutetaan aikamme arvostetuimman lyömäsoittajan ja pedagogin Steven Schickin lyömäsoitinkurssi, jonka aikana harjoitetaan mm. Steve Reichin kulttiteos Drumming. Kaikki opettajat esittäytyvät festivaalilla myös joko muusikoina tai sävellystensä kautta.

Viitasaaren Musiikin aika -festivaali perustui alkuvuosinaan vahvasti musiikin ja tanssin kurssitoiminnalle, mutta kurssivalikoima ja osanottajien määrä on pienentynyt vuosien varrella. Akatemian uudelle laajentamiselle ja sen kautta huippuopettajien ja produktioiden tuomiselle Suomeen on tämän vuoden suosion perusteella selkeä tilaus.