Etusivu > Uutiset > Musiikin aika 2021 katsoo menneeseen ja tulevaan

Musiikin aika 2021 katsoo menneeseen ja tulevaan

Musiikin aika Time of Music Live & Hybrid

Musiikin ajan 2021 ohjelma on julkaistu. Festivaalin teema on Timeshifts – Muistolaattoja tulevaisuudelle, Memorials for the Future. Ohjelmassa on perinteisiä konsertteja, hybriditapahtumia sekä 20-minuuttinen rituaalinomainen installaatio, johon pääsee vain 2 henkilöä kerrallaan. Viitasaarella nähdään tänä kesänä poikkeuksellisen paljon kotimaisia yhtyeitä ja taiteilijoita sekä koetaan useita kotimaisia kantaesityksiä. Mahdollisten koronarajoitusten vuoksi lippujen määrää on rajoitettu.

Viitasaaren Musiikin aika -festivaalin 6.–11.7.2021 konsertit kertovat murroskauden kitkasta, muistoista ja menetyksistä. Festivaalin taiteellisen johtajan Johan Tallgrenin mukaan taide on ensisijainen väline, jonka avulla yhteisöt käsittelevät menetyksiä. “Halusin tehdä festivaalin, joka yrittää ymmärtää ja käsitellä kriisin keskellä aikakauden vaihdosta, ei väistää sitä”, Tallgren kertoo. Musiikin ajan pienimuotoiset kamarikonsertit ovat symbolisia muistolaattoja tulevaisuudelle, manifestaatioita muistamisen tärkeydestä. Näitä kysymyksiä työstävät konserteissaan Uusinta Ensemble, Tristero Trio, Kaaos ensemble sekä kitaristi Petri Kumela.

Kokeellisena festivaalina Musiikin aika on avoin esittelemään myös uudenlaisia taiteellisia prosesseja. Festivaalilla toteutettava kollaboratiivinen ketjuruno Nagori Rengakai on eräänlainen “komprovisaatio”, jonka kasvamista ja kehittymistä voi seurata päivittäin tunnin ajan klo 18 festivaalin digikanavilla. Keskiaikainen japanilainen ketjurunotraditio renga, joka kiinnosti jo John Cagea, saa digitaalisen vastineensa, kun säveltäjäkuraattori Sandeep Bhagwatin johtama monikulttuurinen Ensemble Extrakte ja suomalainen Tölöläb taltioivat ja työstävät videomateriaalia Viitasaarella, Berliinissä ja etäyhteyksin. Mukana on kaikkiaan 10 muusikkoa, mm. sheng-virtuoosi Wu Wei, tablaa soittava Ravi Srinivasan, ja Viitasaarella Bhagwatin lisäksi mm. Taavi OramoTurkka Inkilä ja bulgarialainen kansanlaulaja Deniza Popova. Prosessin lopputulos kuullaan nettikonsertissa lauantaina 10.7. klo 18. Esitykset ovat vapaasti katsottavissa verkossa.

Aivan toisenlaisen kokemuksen tarjoaa Säveltäjä Brigitta Muntendorfin ja ohjaaja Michael Höppnerin Memorial of Rebellion, joka itsessään on pandemia-ajan lapsi. Koska heidän teostaan Songs of Rebellion ei voitu esittää viime vuonna, he tekivät teoksestaan installaatioversion, joka samalla muistaa kaikkia niitä kapinoita, jotka olemme jättäneet toteuttamatta. Rituaalinomaisen installaation Viitasaaren vanhalla yhteiskoululla pääsee kokemaan vain 2 henkilöä samanaikaisesti. Muntendorfin teoksia kuullaan myös festivaalin muissa konserteissa, suurimpana kokonaisuutena laaja 45-minuuttinen trilogia kahdelle pianolle ja elektroniikalle. Sen esittävät pianistit Mirka Viitala ja Emil Holmström Viitasaari Areenalla sunnuntaina 11.7.

Konserteissa suomalaisia taiteilijoita ja kotimaisia kantaesityksiä

Musiikin ajassa kuullaan tänä kesänä useita suomalaisia kantaesityksiä. Suomalaistuneelta Mioko Yokoyamalta kuullaan kaksi uutta teosta: Uusinta -yhtye kantaesittää seksteton There are always flowers ja Tristero Piano Trio teoksen KinesisKimmo Kuokkalan Hauraskidelaskeuma saa kantaesityksensa Tristeron konserteissa, ja viulisti Eriikka Maalismaa esittää Minna Leinosen teoksen Toinen peili sekä Lauri Supposen teoksen Picea. Lisäksi festivaalilla kuullaan laaja kattaus 110-juhlavuottaan viettävän Erik Bergmanin kamarimusiikkia. 

Menneisyyteen uudenlaisen näkökulman tarjoavat lauantaina 10.7. Mia Simanainen ja Quartet Ajaton kokonaisuudella ”Vanhaa musiikkia uudella tavalla”. Renessanssi- ja barokkiajan lauluja tulkitsevat laulaja Mia Simanaisen lisäksi Henrik Sandås, bandoneón, Kari Ikonen, moog syntetisaattori ja Markus Hohti, barokkisello.

Heinäkuussa mahdollisesti yhä voimassa olevien koronarajoitusten ja turvavälien vuoksi yleisömäärää konserteissa on rajattu. Tämän vuoksi konserttilippu kannattaakin tänä kesänä ehdottomasti ostaa etukäteen. Myös installaatioon on syytä varata oma vierailuaika ennakkoon.

Liput tulevat myyntiin Lippupisteen verkkokauppaan, myynnin alkamisesta tiedotetaan uutiskirjeellä ja festivaalin verkkosivuilla www.musiikinaika.org.