Vuoden 2015 järjestyksessään 34. Musiikin aika –festivaali tuo Viitasaarelle kaksi brittiläisen nykymusiikin suurta nimeä, Sir Harrison Birtwistlen ja USA:ssa työskentelevän Brian Ferneyhough’n. Tänä vuonna 80 vuotta täyttänyt Sir Harrison Birtwistle on yksi merkittävimmistä elävistä säveltäjistä. Ferneyhough on palkitun sävellysuransa lisäksi arvostettu pedagogi, ja opettaa festivaalilla sävellyskurssia. Pääesiintyjävieras on Suomessa ensimmäistä kertaa 1980-luvun jälkeen vieraileva Saksan johtava uuden musiikin yhtye Ensemble Modern. Kurssitoimintaa festivaalilla on viime vuosia enemmän, aiheina mm. sävellys, improvisointi, ensemblesoitto ja lyömäsoittimet.
Sir Harrison Birtwistle saapuu ensimmäistä kertaa Viitasaarelle. Hän on erityisen tunnettu laajoista oopperoistaan, joita on esitetty Englannissa ja kansainvälisesti mm. Salzburgissa ja Holland Festivalilla. Hänen musiikkiaan ovat kantaesittäneet muun muassa Pierre Boulez ja Daniel Barenboim, ja hänelle on myönnetty useita palkintoja, merkittävimpinä Grawemayer- ja Ernst von Siemens Music Prize -palkinnot. Birtwistlen tuotantoa kuullaan festivaaliohjelmistossa runsaasti, ja hän on myös tavattavissa yleisölle avoimissa keskustelu- ja luentotilaisuuksissa.
Brian Ferneyhough on laajasti tunnustettu yhdeksi oman sukupolvensa tärkeimmistä säveltäjistä ja pedagogeista, jonka johdolla useat nykysäveltäjät ovat opiskelleet. Englantilainen Ferneyhough on asunut pitkään USA:ssa ja opettanut muun Darmstadtissa, Fondation Royaumontissa, Cambridgessä ja Harvardissa. Musiikin ajassa hän vieraili vuonna 1993. Tällä hetkellä hän toimii Stanfordin yliopistossa sävellyksen professorina. Ferneyhough opettaa festivaalilla säveltäjille tarkoitetulla mestarikurssilla.
Yksi festivaalin historian suurimittaisimmista residensseistä on Ensemble Modernin pitkä vierailu. Saksan johtava uuden musiikin yhtye saapuu Suomeen ensimmäistä kertaa 1980-luvun jälkeen ja soittaa Viitasaarella useita konsertteja. Ohjelmistossa kuullaan mm. heidän vuonna 2003 Ruhrtriennalessa kantaesittämänsä Sir Harrison Birtwistlen Theseus Game –teos, jonka soittajistosta puolet on opiskelijoita, jotka viikon aikana valmistavat teoksen yhtyeen mentoroimana. Teos on Birtwistlen myöhemmän kauden tunnetuin, Suomessa vielä esittämätön kamariorkesteriteos 30 soittajalle ja kahdelle kapellimestarille.
Musiikin aika laajentaa tulevina vuosina kesäakatemiatoimintaansa. Vuonna 2015 kesäkursseina ovat sävellyskurssin ja Ensemble Modernin mentoroiman Theseus Game –projektin lisäksi merkittävä lyömäsoitinkurssi, jota tulee pitämään Steven Schick. Schick on aikamme arvostetuimpia lyömäsoittajia ja pedagogeja, joka työskentelee professorina San Diegossa, University of Californiassa. Schick on vuonna 2015 musiikillinen johtaja perinteikkäällä Ojai-festivaalilla, jota myös Esa-Pekka Salonen on johtanut 1999, 2001 sekä uudelleen 2017. Schickin johdolla kurssilaiset valmistavat Steve Reichin Drumming-teoksen ja Birtwistlen lyömäsoitinrituaalin For O, for O, The Hobby-Horse is Forgot. Lisäksi improvisaatioon keskittyvää kurssia tulee opettamaan pasunisti, säveltäjä ja kirjailija George E. Lewis, joka on amerikkalaisen musiikin professori Columbia Universityssä. Lewis on tehnyt yhteistyötä mm. Anthony Braxtonin, Muhal Richard Abrahamsin ja Evan Parkerin kanssa ja hänet on palkittu vuonna 2012 Yhdysvaltain elektro-akustisen musiikin seuran SEAMUS-palkinnolla.
Musiikin aika on mukana EU-rahoitteisessa Ulysses Network –projektissa, jonka kautta on toteutettu mm. säveltäjä Peter Ablingerin monitaiteellinen kurssi, yhtyeiden ja taiteilijoiden vierailuja sekä kantaesitystilauksia mm. Sami Klemolalta, Jarkko Hartikaiselta ja Ville Raasakalta. Kesällä 2015 projektin puitteissa Viitasaarelle saapuu ranskalainen uuteen musiikkiin erikoistunut jousikvartetti Quatuor Diotima sekä kaksi mielenkiintoista nuorten muusikoiden kokoonpanoa, israelilainen Ensemble Nikel ja hollantilainen Looptail.
Festivaali järjestetään 30.6.-5.7.2015. Koko ohjelma julkaistaan huhtikuussa 2015.