Onko säveltämisen, esittämisen ja kuuntelemisen yhteinen käytäntö kuollut? Ja jos ei, niin miten se voidaan tappaa? Yli kahden miljoonan Youtube-katselukerran mies, säveltäjä ja professori Mark Applebaum saapuu Musiikin aikaan ja käsittelee esityksissään ja pitämällään improvisaatiokurssilla nykymusiikissakin tärkeää luovaa uudelleenkeksintää.
Festivaalin konsertissa 6.7. newyorkilainen Talea Ensemble esittää Applebaumin teoksen Control Freak, joka perustuu Shakespearen soneteista johdettuihin anagrammirunoihin. Applebaumia on mahdollista päästä kuulemaan myös Taide & autonomia -seminaarissa (Art & Autonomy in the Digital Networking Society), joka järjestetään osana festivaaliohjelmaa 6.-7.7. Applebaum pitää esityksellisen luennon otsikolla “Moral Dilemmas for the Composer of Artistically Autonomous Music”. Lisäksi hänen elektroniikkateoksiaan kuullaan eri konserteissa festivaalin aikana.
Applebaum pitää Musiikin ajassa suuren suosion saavuttaneen improvisaatiokurssin. Kurssi kulkee otsikolla Musical Collisions and Radical Creativity ja viikon aikana käsitellään kysymystä siitä, onko säveltämisen, esittämisen ja kuuntelemisen yhteinen käytäntö kuollut. Ja jos ei, niin miten se voidaan tappaa? Kurssin aihealueita ovat muun muassa esityksen rituaalisuus, hiljaisuuden hetkellisyys, koreografia, moni- ja intermediaalisuus, luova uudelleenkeksintä ja taiteellisen kriisin arvo sekä vakavuuden ja keveyden kaksoisvaarat. Kurssin muut aiheet kumpuavat osallistujien pakkomielteistä, iloista, peloista ja fetisseistä. Kurssi huipentuu loppukonserttiin sunnuntaina 9.7., jossa esitetään muun muassa kurssin aikana valmisteltu John Zornin Cobra.
Mark Applebaum on sävellyksen ja musiikkiteorian professori Stanfordin yliopistosta. Hän on opiskellut pääasiassa Brian Ferneyhough´n johdolla ja hänen soolo-, ooppera- ja elektroakustisia teoksiaan samoin kuin kamariyhtyeille, kuoroille, orkestereille sävellettyä musiikkiaan on esitetty ympäri USA:ta, Eurooppaa, Afrikkaa ja Aasiaa. Applebaumia tituleerataan usein “musiikin hulluksi tiedemieheksi”, koska hänen tapansa tehdä musiikkia ja käsitellä musiikkiin liittyviä normeja on hyvin innovatiivinen. Hänen Youtubesta löytyvät TEDtalks-videonsa ovat saaneet yli kaksi miljoonaa katselukertaa.
Viitasaaren Musiikin aika -festivaalia vietetään 4.-9.7. Festivaalin teemana on taide ja autonomia vuorovaikutusyhteiskunnan keskellä. Konsertti- ja puheohjelma herättää kysymyksiä muun muassa taiteen asemasta ja sen säilyttämisestä tänään.