IEMA Ensemble, NEKO3, Laura Bowler, Hanna Hohti ja muut huipputaiteilijat kutsuvat Sinut aikamme parhaan nykymusiikin pariin Viitasaarelle 2.–7.7. Osallisuuspelit -teema tarjoaa uniikkeja konserttikokonaisuuksia, joista monessa on mukana näyttämöllisyyttä ja muuta esitystaidetta. Nyt on aika suunnata elämysten pariin kesäiseen Keski-Suomeen!
Italialais-sveitsiläisen säveltäjä Oscar Bianchin teos Orango laittaa yleisön ja muusikoiden roolit uuteen järjestykseen. Muusikoiden lisäksi esityksessä on mukana niin sanottu osallistuva yleisö, joka pääsee vaikuttamaan teoksen kulkuun. Uusia rooleja -avajaiskonsertissa Viitasaari Areenalla torstaina 4.7. klo 19 osallistuvan yleisön muodostavat Viitasaaren alueen musiikkiopiston järjestämän Nuorten sävellysleirin oppilaat ja Musiikin ajan kesäkurssien osallistujat. Ohjelmassa on lisäksi Musiikin ajan säveltäjävieraan, ruotsalaisen Jesper Nordinin teos Pendants. Huippumuusikoista koostuvaa IEMA Ensemblea johtaa palkittu liettualaiskapellimestari Raimonda Skabeikaitė.
Säveltäjä Walter Sallisen ja kirjailija-dramaturgi Klaus Maunukselan teos Matrix of Modernity kuvaa ihmisen toimintaa nykypäivän algoritmien hallitsemassa maailmassa. Reilun tunnin mittainen kokonaisuus on sävelletty neljälle muusikolle ja yli 40 kaiuttimen äänijärjestelmälle, ja yleisö pääsee liikkumaan teoksen aikana ympäri esitystilaa. Musiikin ajan tämän kesän residenssiyhtye NEKO3 esittää teoksen yhdessä lyömäsoittaja Marta Soggettin kanssa Viitasaaren kirkossa perjantaina 5.7. klo 19.
Brittiläisen säveltäjä-laulaja Laura Bowlerin Advert on teos, joka yhdistelee poikkeuksellisella tavalla musiikkia, multimediaa, näyttämöllisyyttä ja fyysistä esitystaidetta. Bowler itse toimii esityksessä solistina, joka paitsi laulaa, myös esiintyy kokonaisvaltaisesti. Advert sukeltaa syvälle sosiaalisen median määrittelemään nykymaailmaan, jossa ihmisen on jatkuvasti brändättävä ja markkinoitava itseään. Bowler esittää teoksen yhdessä saksalaisen Decoder Ensemblen kanssa Viitasaari Areenalla lauantaina 6.7. klo 19. Tätä esitystä emme suosittele alle 16-vuotiaille.
Lauantai-illan toisen huippuhetken tarjoavat alttoviulisti Hanna Hohti ja ääniteknikko Anders Pohjola Viitasaaren kirkossa klo 21. Seidr -konsertti on taianomainen ja jännittävä musiikillinen matka todellisen ja epätodellisen rajamaille. Konsertin teokset ovat saaneet innoituksensa muinaispohjoismaisesta mytologiasta ja magiasta, nykyteknologiasta sekä tunnettujen poliitikkojen puheista. Illan säveltäjät ovat norjalainen Tine Surel Lange, tanskalainen Josephine Opsahl ja suomalainen Perttu Haapanen sekä festivaalin säveltäjävieras Jesper Nordin.
Festivaalin päätöskonsertissa sunnuntaina 7.7. esitetään saksalaisen Alexander Schubertin Angel Death Traps, joka säveltäjän omien sanojen mukaan on ”transhumaani teknoromanttinen laulusarja”. Rakkauslauluista koostuva kokonaisuus on yhdistelee keinotekoisuutta ja luonnonmukaisuutta – siinä klubimainen valo- ja esitysteknologiaa ja luonto esiintyvät jatkuvasti toisiinsa kontrastoituneina ja kietoutuneina. NEKO3:n esittämä teos nähdään ja kuullaan Viitasaari Areenalla klo 19.
Musiikin aika käynnistyy jo tiistaina 2.7., jolloin ohjelmassa ovat Musiikin aika soi edellä? -teemakeskustelu Viitasaaren kaupungintalolla klo 16.30–19 sekä Viitasaaren kaupungin tuottama jazzkonsertti Lyhty Viitasaaressa klo 19. Kesäisessä jazzillassa esiintyvät saksofonisti Markku Rinta-Pollari ja kitaristi Tuomas Paukku, jotka kumpikin vaikuttavat aktiivisesti Jyväskylän jazz- ja rytmimusiikkikentällä. Sekä teemakeskusteluun että jazziltaan on vapaa pääsy.
Musiikin ajan liput ovat myynnissä Lippupisteen myyntipisteissä ja verkkokaupassa. Yksittäislippujen lisäksi myynnissä on edullinen festivaalipassi, jolla pääsee kaikkiin konsertteihimme. Festivaalin aikana lippuja voi ostaa konserttipaikoilta tuntia ennen konserttia. Myös festivaalitoimisto (Digikeskus Lennätin, Keskitie 4, Viitasaari) palvelee lipunmyyntiasioissa festivaalin aikana.
Festivaalin koko ohjelman löydät tästä linkistä.
Lämpimästi tervetuloa Musiikin aikaan!