Säveltäjä ja akateemikko Kaija Saariahon ennenaikainen poismeno on paitsi läheisille, myös koko suomalaiselle ja kansainväliselle suurelle musiikkiyleisölle valtava menetys, jota suremme vielä kauan. Muistan hyvin, miten keväällä 2018 aloimme keskustella Kaijan kanssa siitä, että hän opettaisi kesän 2019 Musiikin aika -festivaalin sävellyskurssia, ja että esittelisimme laajemmin hänen teoksiaan kyseisenä kesänä. Hän oli silloin aiheiltaan haastavan Innocence-oopperan sävellystyön loppuvaiheilla, ja kesällä 2019 häämöttäisi vapaampi hetki kalenterissa. Tiesimme, että kalenteri odotettavasti täyttyisi vuonna 2022 70-vuotisjuhlallisuuksista, niin ikään Innocencen kantaesitys oli kalenterissa kesälle 2020. Päädyimme tämän johdosta siihen, että olisi viisasta laittaa vierailu kalenteriin jo kesäksi 2019, olihan siitä aika kauan kun Kaija oli viimeksi ollut Viitasaarella vuonna 1994 – ja tällä kertaa mukaan pääsisi koko perhe. Nyt jälkikäteen ajateltuna kyseinen päätös tuntuu viime vuosien merkittävimmältä. Puhuimme usein Kaijan kanssa siitä, miten hieno kokemus tämä oli ollut meille kaikille.
Saariaho oli aina kiinnostunut nuoresta sukupolvesta ja vielä viime syksynä hän halusi omien juhlallisuuksiensa puitteissa tukea seuraavia sukupolvia. Hänen julkiset kannanottonsa musiikkielämästä olivat aina eettisesti painavia puheenvuoroja. Keskustelut taide-, koulutus- ja musiikkipolitiikasta Suomessa olivat valveutuneita tavalla, jota akateemikolta voi odottaa. Ne velvoittavat seuraavia sukupolvia.
Tänä kesänä esitettävät Henzen, Cagen ja monen muun teokset paneutuvat tiedostavuuden kysymyksiin 70-luvulta eteenpäin. Tämä oli aikaa, jolloin Saariaho ja nuori Korvat auki -yhteisö rakensi omaa arvomaailmansa, vaikkakin kyseisten miesten tyyli ja ilmaisukeinot olivat hyvin erilaisia kuin Kaijan. Musiikin ajassa pääsimme osaksi tätä tiedostavaa matkaa, kun saimme kantaesittää Saariahon ensimmäisen näyttämöteoksen Study for Life uuden version festivaalilla 2019. Teos perustuu T. S. Eliotin kuuluisaan The Hollow Men -runoon, joka suhtautuu hyvin kriittisesti yhteiskunnan moraalisen kompassin menetykseen Eliotin elinaikana.
Viime vuonna puhuimme Kaijan kanssa pariin otteeseen suuresta Voices-hankkeestamme, joka linkittyy tavallaan samoihin kysymyksiin. Hän oli projektin etenemisestä kiinnostunut, niin kuin aina festivaalin tulevaisuudesta ja kesäkursseista nuorelle sukupolvelle. Laulusarjassa Henze on omistanut jokaisen laulun hänelle tärkeälle ja läheiselle henkilölle. Musiikin aika haluaa jatkaa tätä kaunista perinnettä, ja omistaa vuoden 2023 festivaalin Kaija Saariahon muistolle.
Johan Tallgren, taiteellinen johtaja