Uusi vuosi odottaa jälleen uusine muistijälkineen ja seikkailuineen. Tässä ensisilmäys kesän festivaaliimme ja kesäkursseihimmme. Kursseille ilmoittautuminen avautuu tammikuussa!
Tapaamme Viitasaarella 2.–7.7.2024 jälleen ajankohtaisten aiheiden parissa. Ensi kesän ohjelmiston teemana on Osallisuus ja vuorovaikutus digitaalisessa todellisuudessa.
Miten nykytodellisuudessa vaikutamme asioihin, miten saamme vaikutteita ja miten uusi todellisuus kuvastuu nykymusiikkiin ja taiteeseen?
Populaarimusiikissa, nykytaidemusiikissa ja taiteessa tunnustuksellinen, kantaaottava henkilökohtaisuus on noussut voimakkaasti esille. Festivaalin ohjelmisto käsittelee henkilökohtaisen poliittisuutta ja erilaisten identiteettien kantaaottavuutta.
Samalla ohjelmisto tuo näkyviin, miten toimimme ja miten saamme vaikutteita aikamme digitaalisissa koukuttavissa ja osallistavissa mutta yhtä lailla etäännyttävissä verkostoissa. Digitaalisen teknologian uudet rakenteet kuten algoritmit, pelillisyys ja tekoäly vaikuttavat meihin monin tavoin, jopa ”salakavalasti”. Kaikkia vaikutuksia emme edes täysin ymmärrä.
Viitasaaren kesä antaa jälleen mieleenpainuvia kokemuksia uteliaalle mielelle. Yksi kesän pääesiintyjistä on säveltäjä Laura Bowler, joka tuo Viitasaarelle Musiikin ajan ja kumppaneidemme tilausteoksen Advert (Mainos), joka kantaesitettiin marraskuussa Huddersfieldissä. https://www.sounds-now.eu/activities/advert-laura-bowler-2023/
Tästä kaikesta kuulet tarkemmin tulevissa uutiskirjeissä ja seuraamalla kanaviamme Facebookissa ja Instagramissa.
Kursseilla sävellystä, yleisötyötä ja yhteisöllisyyttä
Ensi kesänä Musiikin ajan kurssit keskittyvät sävellykseen ja yhteisöllisiin tekotapoihin ja yleisötyöhön.
Yhteisöllisten tekniikoiden ja yleisötyön kurssia luotsaa nykymusiikkikentän osallistavan yleisötyön johtava nimi, säveltäjä ja oboisti Catherine Milliken.
Sävellyskurssin opettajana Viitasaarella toimii ruotsalainen Jesper Nordin, joka on tullut tunnetuksi mm. pelimusiikin toteuttamiseen mahdollisuuksia luovasta Reactional music -ohjelmistostaan.
Kurssit siis 2.–7.7. Viitasaarella. Haku kursseille alkaa tammikuussa – seuraa kanaviamme, joista löytyvät tarkennetut kurssitiedot ensi kuussa!
Viime kesän festivaali jatkaa elämäänsä
Viime kesänä juhlimme 40 vuoden takaista John Cagen vierailua Viitasaaren Musiikin ajassa. Vuosikymmenten takaa on jäänyt kiertämään kliseitä risujen katkomisesta, sienien keräämisestä ja maitotonkan lorisuttelemisesta, mutta mitä guru todella kurssillaan puhui?
Lue Juhani Nuorvalan artikkeli (käännös Hanna-Mari Latham)
https://fmq.fi/articles/what-did-john-cage-really-teach-in-viitasaari
Suomeksi juttu on Rondon tilaajien luettavissa täällä.
Hyvä teema-ajattelu tekee festivaalista enemmän kuin konserttien summan, mutta käytännössä teemoitus voi toimia monella tasolla: löyhänä otsikkona, suunnittelun inspiraationlähteenä, yleisön mielenkiinnon herättäjänä tai joka yksityiskohtaan ulottuvana kerronnallisena lankana.
Lue Harri Kuusisaaren jutusta, mitä kuusi festivaalijohtajaa – joukossa taiteellinen johtajamme – kertoo teemoistaan ja niiden toteutuksesta. (Käännös Aleksi Koponen).
https://fmq.fi/articles/what-makes-a-music-festival-theme
Suomeksi juttu on Rondon tilaajien luettavissa täällä.
Kiitämme kaikkia teitä kuluneesta vuodesta. Rauhallista joulun aikaa ja näkemisiin Viitasaarella jälleen heinäkuussa!