Viitasaaren Musiikin aika -festivaalilla tämän vuoden teemana on Bodies&Rooms. Teemaa kiteytetään nostamalla esiin teoksia ja tekijöitä, jotka työskentelevät hybriditaiteen kentällä ja haastetaan konserttikävijöitä rikkomalla perinteisiä teoskäsityksiä. Festivaali alkoi vauhdikkaasti yleisöä liikuttaneella The Otheroomilla ja yleisö huomioidaan myös loppuviikon ohjelmistossa.
Viitasaari Areenalla nähdään kaksi laajaa teoskokonaisuutta, jotka sulautuvat festivaalin teemaan. Ensi kertaa Viitasaarella vierailevan säveltäjä ja ohjaaja Heiner Goebbelsin näyttämöllinen konsertti ”Songs of Wars I have seen” kahdelle yhtyeelle perustuu Gertrude Steinin teksteihin naisten arkisista kokemuksista toisen maailmansodan aikana miehitetyssä Ranskassa. Teoksen esittävät lauantaina 7.7. International Contemporary Ensemble (ICE) ja Suomalainen Barokkiorkesteri vierailevan kapellimestari Christian Karlsenin johdolla.
Festivaalin viimeisenä päivänä 9.7. Varsovan Nowy Teatr tuo Areenalle Berliinissä toimivan puolalaisen säveltäjä Wojtek Blecharzin teoksen ”Body-Opera”, joka luo vision siitä, mistä tulevaisuuden oopperassa voisi olla kyse. Body-Opera on installaatioteos, joka on omistettu yleisölle ja sävelletty yleisön keholle, sadalle sensorityynylle, yhdelle tanssijalle, lyömäsoittimille ja kontrabassolle.
Myös ensimmäistä kertaa Viitasaarelle saapuvalla Suomalaisella Barokkiorkesterilla on oma konsertti festivaalilla sunnuntaina 8.7. Viitasaaren kirkossa. Konsertin alkupuolella kuullaan muun muassa pohjoismaalaisilta säveltäjiltä teoksia, joissa on inspiroiduttu niin hiljaisuudesta kuin häämarssistakin. Ilta huipentuu Saksassa toimivan, Keski-Euroopassa paljon huomiota saaneen Sarah Nemtsovin heille säveltämän teoksen kantaesitykseen.
Aiemminkin Musiikin ajassa vieraillut Jennifer Walshe palaa festivaalille esiintyjänä ja improvisaatiokurssin opettajana. Hänen teoksessaan ”Everything is Important” laulajalle, kvartetille ja videolle näemme Walshen keskellä aikamme digiähkyä laulamassa ja tanssimassa Arditti-kvartetin kanssa. Walshe pitää myös intensiivisen duoimprovisaatioillan improvisaatiokurssin toisen opettajan Tomomi Adachin kanssa sunnuntaina 8.7. klo 21.30 Teatterilla.
Yhden aikamme mielenkiintoisimmista harmonikkasoittajista tanskalaisen Adreas Borregaardin konsertissa näemme hänet soittamassa, laulamassa ja voimistelemassa Jennifer Walshen ja Simon Steen-Andersenin hänelle säveltämissä teoksissa ja konserttiin sisältyvillä videoilla kohtaamme hengityskoneita sekä traktoreita. Solo Act konsertti nähdään ja koetaan Teatterilla sunnuntaina 8.7. klo 13.30.
Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen tutkijat rakentavat Vanhalle yhteiskoululle kaksi äänielämystä, joissa sensoritunnistus, valo- ja äänimaailmat yhdistyvät. “Sound Shelter” on orgaaninen musiikkiteos jolla ei ole aikarajoja, ja jota voi väännellä, johon voi tarttua ja jota voi manipuloida kosketus- ja liikesensoreilla. Suojan keskikohdassa osallistuja voi vuorovaikuttaa ja kuunnella ympäristöä sekä suojan ulkopuolella olevia osallistujia. Musiikin ajan Sfäärien harmonia -installaatiossa yhdistetään vuosituhansia vanha ajatus musiikin kosmologisesta alkuperästä uutta musiikkiteknologiaa edustavaan sensoriteknologiaan. Yhteiskoulun ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa kulkevalle reitille on sijoitettu pintoja, joita koskettamalla Sfäärien harmoniat täyttävät tilan.