5.-29.7.
Viitasaaren kirjasto
Vapaa pääsy
Avoinna ma, ke, to 12–18, ti, pe 12–16, festivaaliviikonlopun aukioloajoista ilmoitetaan erikseen
Musiikin ajan 40-vuotinen historia on tuottanut valtavan määrän aineistoa. Festivaalin arkistoissa on runsaasti paperiasiakirjoja, ohjelmakirjoja, julisteita, video- ja äänitallenteita, valokuvia sekä nuottimateriaalia. Kesällä 2021 päätettiin, että tämä koko valtava aineisto digitoitaisiin ja järjesteltäisiin jatkosäilytystä varten. Aineisto olisi määrä lähettää kokonaisuudessaan Helsingin Kansalliskirjastoon.
Arkiston laajuudesta kertonee se, että pelkkiä paperiasiakirjoja on noin kaksi ja puoli hyllymetriä. Yli puoli vuotta kestäneen projektin on määrä valmistua kesäkuun loppuun mennessä, juuri ennen festivaalin alkamista. Työssä palkitsevimpia ovat olleet ne hetket, kun näkee aineiston joukossa tuttujen säveltäjien nimiä ja kuvia. Nämä ovat todellisia ”behind the scenes” -elämyksiä: kun lukee esimerkiksi Helmut Lachenmannin kanssa käytyä kirjeenvaihtoa, tuntee pääsevänsä lähemmäs taiteilijaa, tämän luonnetta ja sielunelämää.
Festivaalin yhteydessä järjestetään näyttely, johon tulee esille ainakin tarkkaan valikoituja, festivaalin historiaa parhaiten kuvaavia valokuvia. Tavoite on, että näytteillä ei olisi aivan niitä ennalta-arvattavimpia asioita – seinät eivät tule täyttymään ainoastaan John Cagen ja Jane Manningin valokuvista,
eikä näyttelyn ole tarkoitus olla ylistyksen osoitus yksittäisille taiteilijavieraille. Pyrimme pikemmin valitsemaan näyttelyyn kuvia absurdeista hetkistä, onnistumisista, kohtaamisista, luovuudesta ja koko kokemisen ja näkemisen monimuotoisuudesta. Näyttelyn on tarkoitus kuvata Musiikin aika -festivaalia
parhaimmillaan: sen tekijöitä ja kokijoita kokoontuneena yhteisen asian ääreen, iloitsemassa taiteen aistejamme tyydyttävästä voimasta.