Musiikin Aika https://musiikinaika.org Time of Music Fri, 20 Dec 2019 08:09:20 +0000 fi hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.3 Musiikin ajan uudeksi toiminnanjohtajaksi Mikko Leppänen https://musiikinaika.org/musiikin-ajan-uudeksi-toiminnanjohtajaksi-mikko-leppanen/ Fri, 20 Dec 2019 08:08:01 +0000 https://musiikinaika.org/?p=3841 Lue lisää...

]]>

Viitasaarella vuosittain järjestettävä Musiikin aika -festivaalin osa-aikaisena toiminnanjohtajana aloittaa 1.1.2020 musiikin maisteri Mikko Leppänen Helsingistä. Musiikin aika – Time of Music on Suomen vanhimpia nykymusiikin festivaaleja, jolla on useita kansainvälisiä yhteistyökumppaneita.

Helsingissä asuva Leppänen toimii tällä hetkellä osa-aikaisesti valtakunnallisen nuorten sinfoniaorkesteri Vivon intendenttinä, missä tehtävässä hän jatkaa edelleen. Leppänen on valmistunut musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Arts Management -koulutusohjelmasta ja kauppatieteiden kandidaatiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta. Leppänen on musiikin tuottamisen ammattilainen, jolla on lisäksi monipuolinen tausta taidemusiikin parissa toimivista yhdistyksistä sekä työntekijänä että luottamustoimien hoitajana. Taidemusiikkifestivaalien parissa Leppänen on aiemmin työskennellyt Helsingin Urkukesä -festivaalin vastaavana tuottajana sekä Sysmän Suvisoiton toiminnanjohtajana vuosina 2012–2015. Ennen kulttuurialalle siirtymistään hän työskenteli kansainvälisissä markkinoinnin ja viestinnän tehtävissä. ”Musiikin aika on Suomen taidetapahtumien joukossa ainutlaatuinen festivaali, ja odotan siksi innolla uusia ammatillisia haasteita nykymusiikin parissa”, Leppänen kertoo.

Aiemmin tehtävää hoitanut Mikko Vehkaperä siirtyy takaisin tehtäviinsä Lapin yliopistossa. Festivaalin taiteellisena johtajana jatkaa säveltäjä Johan Tallgren.

Seuraava Musiikin aika -festivaali järjestetään Viitasaarella 30.6.–5.7.2020. Festivaalin yhteydessä järjestettävät Kesäakatemian kurssit julkaistaan ja kurssihaku avautuu tammikuun loppupuolella.

Lisätietoja antaa taiteellinen johtaja Johan Tallgren, johan.tallgren@musiikinaika.org, +358 40 724 6345.

 

]]>
Musiikin aika -festivaali mukana uudessa suuressa, kulttuurin kuratointiin liittyvässä hankkeessa https://musiikinaika.org/musiikin-aika-festivaali-mukana-uudessa-suuressa-kulttuurin-kuratointiin-liittyvassa-hankkeessa/ Wed, 03 Jul 2019 12:31:04 +0000 https://musiikinaika.org/?p=3793 Lue lisää...

]]>
Hankkeelle rahoitusta lähes kaksi miljoonaa euroa

Musiikin aika -festivaali on saanut merkittävän uuden EU-rahoituksen vuosille 2020–2023 Euroopan Unionin Luova Eurooppa -ohjelman kulttuurin alaohjelmasta. Hakuaika eurooppalaista yhteistyötä edistäviin projekteihin päättyi joulukuussa 2018 ja keräsi yhteensä 346 hakukelpoista hakemusta, joista erityisesti suurimittaiseen yhteistyöhön painottuvia hakemuksia oli 69. Näistä 19 ylitti EU:n arviointikriteerien mukaisen 80 pisteen rajan ja sai myönteisen päätöksen EU:n osarahoituksesta. Sounds Now -hankkeen osalta EU-rahoitus on lähes 2 miljoonaa euroa.

Sounds Now -partnereita ovat Musiikin ajan lisäksi nuorten musiikkikasvatukseen erikoistunut Musica-keskus (Neerpelt) Belgiasta, joka myös hallinnoi hanketta. Tämän lisäksi mukana ovat Wilde Westen -festivaali (Kortrijk) sekä Transit-festivaali (Leuven). Tanskasta mukana ovat SNYK (Kööpenhamina) ja SPOR-festivaali (Aarhus), Hollannista November Music (’Hertogenbosch) ja Norjasta Ultima-festivaali (Oslo). Englantia edustaa brittien johtava nykymusiikkifestivaali Huddersfield Contemporary Music Festival ja Kreikkaa maineikas Onassis-kulttuurikeskus (Ateena). Yhteistyökumppaneina hakemuksessa ovat tämän lisäksi Berliinissä sijaitseva Akademie der Künste, Puolasta Varsovan yliopiston filosofian instituutti sekä Audience Diversity Academy Englannista.

Sounds Now -yhteistyöhankkeen pääpaino on kokeilevassa nykymusiikissa ja äänitaiteessa. Kyseisten festivaalien johtajat ovat vuosikausien ajan tehneet yhteistyötä keskenään ja tuntevat toisensa hyvin. Sounds Now -hakemus on kasvanut tarpeista työstää ja kehittää tämän päivän kuratoinnin diversiteettiä moninaisessa Euroopassa, jossa sukupuoli, etnisyys, uskonto ja tausta sekä lavalla että yleisössä haastavat vallalla olleet valtarakenteet ja käytännöt.

Musiikin ajan taiteellinen johtaja Johan Tallgren on mukana hakemuksen johtoryhmässä. ”Suuret EU-hankkeet ovat hyvin työläitä, mutta opettavat tavattomasti yhteistyöstä ja koordinointitaidosta. Hanketta työstettiin kauan ja kun materiaalit saatiin jätettyä hakuprosessiin viime joulukuussa, johtoryhmä tunsi, että projektilla voisi aidosti olla mahdollisuus luoda jotain uutta festivaalikentällä.” Tallgren kertoo. Projektin keskiössä on innovatiivinen ja rohkea kuratointi nykymusiikissa – aihe, joka on yleisestikin nuori aihe taidemusiikin saralla.

Projekti sisältää erinäisiä toimintamoduuleja, joihin sisältyy Musiikin ajan osalta lähivuosina mm. mielenkiintoisia kursseja, kantaaottavia esityksiä, työpajoja, residenssejä, tilausteoksia ja installaatioita, unohtamatta lastentapahtumia. Nuoret tekijät ja kuraattorit kohtaavat maineikkaita mentoreita taiteen alalla, ja seminaarit ja tutkimus luovat oman kokonaisuuden partnereiden työssä.

”Projekti tulee viemään Musiikin aikaa uuteen suuntaan jo kesällä 2020. Tämä tulee festivaalille erittäin hyvään saumaan, koska Ulysses-hanke nuorille ammattilaisille, jonka puitteissa Musiikin aika on saanut EU-tukea vuodesta 2012 lähtien, nauttii EU-rahoitusta tänä vuonna viimeisen kerran. Toisaalta myös uutta nelivuotista Ulysses-hakemusta työstetään parhaillaan. Alkaessaan se koskisi Musiikin aikaa ensi kerran vasta vuoden 2021 festivaalilla.” Tallgren kertoo.

Sounds Now -projekteja koetaan Musiikin ajassa festivaalilla 2020–2023, kesäakatemian osalta kokonaisbudjetti on 471 000 €, josta Luova Eurooppa -ohjelman budjetti on 185 000 €.

]]>
Ohjelma julki: Musiikin ajassa valoteoksia, virtuaalitodellisuutta ja pitkäaikaisten yhteistöiden hedelmiä https://musiikinaika.org/musiikin-ajassa-valoteoksia-virtuaalitodellisuutta-ja-pitkaaikaisten-yhteistoiden-hedelmia/ Thu, 23 May 2019 10:57:48 +0000 https://musiikinaika.org/?p=3685 Lue lisää...

]]>
Tämän vuoden festivaali sukeltaa mystisyyden ja hengellisyyden syövereihin tutkien monimuotoisten musiikkiteosten kautta valon olemusta eksistentiaalisena ulottuvuutena. Festivaalin keskiössä ovat Kaija Saariahon ja Karlheinz Stockhausenin teokset ja tuotannot, joita kuullaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Festivaalin säveltäjävieraan Saariahon musiikkia on muutoinkin runsaasti festivaaliohjelmassa. Odotettu kantaesitys festivaalilla on Alexander Schubertin virtuaalitodellisuutta hyödyntävä ja äänen, valon ja liikkeen toisiinsa kytkeytymistä pohtiva Unity Switch -installaatio, jossa yleisö on itse mukana.

 

Festivaalin teemaa tutkitaan Saariahon ja Stockhausenin teosten kautta – Saariahon ensimmäinen näyttämöteos Study for Life ensi kertaa konsertissa 1981 jälkeen

Festivaalin vuoden 2019 teemana on Valon kielioppi – The Grammar of Light. Valo on ollut tärkeä lähtökohta festivaalin molempien pääsäveltäjien, Kaija Saariahon ja Karlheinz Stockhausenin, tuotannossa. ”Molemmilla säveltäjillä on omaperäinen suhde valoon, johon linkittyy henkisyyden, aistillisuuden ja valaistumisen monet tasot. Molemmat ovat myös tulleet tunnetuksi yhteistyöstään läheisten luottomuusikoiden, kuten festivaalilla esiintyvän ja opettavan huilisti Camilla Hoitengan kanssa. On myös tärkeä muistaa, että nykymusiikin supertähden Stockhausenin viimeinen vierailu Suomessa Helsinki Biennalessa vuonna 1989 oli Kaijan aikaansaannosta”, festivaalin taiteellinen johtaja Johan Tallgren avaa tarkemmin teeman filosofista pohjaa ja vastakakkainasetteluja.

Valolla onkin keskeinen rooli monessa festivaalin konsertissa. Valolla ei luoda pelkästään tunnelmaa, vaan se nousee tasavertaiseksi kumppaniksi taiteilijoiden, äänten ja liikkeen kanssa. Festivaalin avajaiskonsertissa tiistaina 2.7. ”Signals and Sequences” videotaiteilija Klaas Verpoest loihtii kolmiulotteisen kosmisen tilan konserttisalin seinille pasunisti Thomas R. Mooren soittaessa yleisön keskeltä Signale zur Invasion -teoksen samanaikaisesti Oktophonie-nauhateoksen kanssa. Molemmat teokset löytyvät Stockhausenin valtavan Lichtin Dienstag (Tiistai) eli ”Sodan päivä” -kokonaisuudesta. Lauantain 6.7. pääkonsertissa ”The Heart of Darkness” Saariahon näyttämöteos Study for Life sopraanolle, näyttelijälle, elektroniikalle ja valoille kuullan ensimmäistä kertaa vuoden 1981 kantaesityksen jälkeen Tuuli Lindebergin ja ranskalaisen kollektiivin La Chambre aux échosin esittämänä. Teos perustuu T. S. Eliotin kuuluisaan ”The Hollow Men” -runoon. Saariahon viulukonserton näyttämöllistetty versio Graal Théätre saa niin ikään moniaistisen tulkinnan valojen, videoiden, ja Aleksi Barrièren libreton myötä. Maailmalla kiertäneen produktion viulistina kuulemme Peter Herresthalia ja Uusinta Ensembleä johtaa Musiikin aika -fani Christian Karlsen.

Keskiviikon 3.7. konsertissa ”Play echoes of another person” uppoudutaan kommunikaatioon tuonpuolisen kanssa. Osakan legendaarisessa EXPO70:ssa kantaesitetty Stockhausenin analogisen kauden kulttiteos Poles kuullaan Camilla Hoitengan, Taavi Kerikmäen ja Tammo Sumeran toteutuksessa. Teoksen esitysohjeista nimensä lainanneessa konsertissa yleisö pääsee uppoutumaan teoksen kosmisiin spiraaleihin ympäri salia sijoitettujen kaiuttimien keskellä. Myös konsertin toiset säveltäjät kommunikoivat tuonpuoleisen kanssa hyvinkin erinäisin tavoin.

 

Kantaesityksessä sukelletaan artistin elämään VR-lasien avulla

Musiikin ajan ja defunensemblen tilausteoksessa Unity Switch yleisölle tarjoutuu mahdollisuus seurata muusikoiden työskentelyä heidän päänsä sisältä. Diginatiivisäveltäjäsukupolven ykkösnimiin kuuluvan saksalaisen Alexander Schubertin luomassa kokonaisuudessa muusikot ja yleisö yhdistetään toisiinsa videolasien ja korvamonitorien avulla, ja lopputulos rakentuu sen hetken todellisuuden mukaan osallistujien reagoidessa toistensa liikeisiin, ääniin ja näkökenttiin. Festivaalilla kantaesityksensä saava installaatio pyörii Vanhalla yhteiskoululla perjantaina 5.7. ja lauantaina 6.7. yleisön vaihtuessa aina viidentoista minuutin välein.

 

Duokonserteissa suomalaiset ja kansainväliset tähdet ammentavat yhteisyöstä

Mystisyyden, hengellisyyden ja valon aspekteja pöyhitään myös festivaalin monissa duokonserteissa. Pitkään jatkuneet yhteistyöt artistien välillä ylittävät nykypäivän hektisen ja pinnallisen keskustelun ja uppoavat syvemmälle luomistyön prosesseihin.

Tilaimprovisaatioiden suuri nimi, saksofonisti John Butcher tuo festivaalille kaksi pitkäaikaista yhteistyökumppaniaan. Keskinäinen luottamus mahdollistaa tilaan ja aikaan nojautuvan improvisaation yhdessä taitelijakumppanin kanssa. Aiemmissa kohtaamisissa harpisti Rhodri Daviesin kanssa on saksofonia esimerkiksi voitu käyttää harpun filtterinä tai harppua soittaa saksofonin ilmavirralla. Mitä Butcher ja analogisen live-elektroniikan mestari Thomas Lehn tekevät toisessa konsertissa on vielä arvoituksen peitossa. Konsertit ”Chaos is the Spectre” keskiviikkona 3.7. ja ”Exuberance and Extinction” perjantaina 5.7.

Perjantain kirkkokonsertissa ”Secret Voices” 5.7. sellisti Jakob Kullberg ja viulisti Aliisa Neige Barrière rakentavat mosaiikin Kaija Saariahon heille säveltämästä ja nyt ensimmäistä kertaa Suomessa kuultavasta Concordia-teoksesta, Tobias Humen renessanssimelodioista, joita Kullberg, Barrière ja Saariaho ovat sovittaneet, Per Nørgårdin Secret Voices -sarjasta sekä pohjoismaisista sooloviulu- ja sooloselloteoksista. Sovitukset ja teosten osien vapaa limittyminen vievät kuulijat matkalle ilmassa ja ajassa.

Torstain 4.7. intiimissä konsertissa duo Tuuli Lindeberg & Petri Kumela saa vieraaksi Camilla Hoitengan Saariahon Adjössä. ”Nordic Dwellings” -konsertin pohjoismaisten säveltäjien teoksissa valo nostaa esille arkipäivän askareet, joissa muistetaan myös melankolian mestaria John Dowlandia. Konsertissa kantaesitetään myös duon tilaama, Øyvind Mælandin ”det du trodde du aldri ville huske”.

 

Muu ohjelmisto

Konserttiohjelmaan kuuluu tuttuun tapaan myös festivaalin yhteydessä järjestettävien kurssien päätöskonsertit, tällä kertaa jopa neljin kappalein. Sävellyskurssin päätöskonsertissa Uusinta Ensemble kantaesittää teokset kahdeksalta nuorelta säveltäjältä. Kamarimusiikkikurssin päätöskonserteissa kuulemme muun muassa Saariahon ja Stockhausenin teoksia. Improvisaatiokurssin päätöskonsertin sisältöä emme luonnollisesti vielä tiedä, sillä se toteutetaan improvisoiden. Kurssit saivat enemmän hakijoita kuin koskaan kesäakatemian historiassa, yli 123 hakijaa 20 maasta.

]]>
Aleksi Barrière https://musiikinaika.org/aleksi-barriere/ Wed, 22 May 2019 15:06:59 +0000 https://musiikinaika.org/?p=3572 Lue lisää...

]]>
Aleksi Barrière löysi teatterin monialaisen taidemuodon työskennellessään näyttelijänä, dramaturgina ja avustajana ohjaaja Sarah Méadelille, jonka kanssa hän toteutti ensimmäisen ohjauksensa vuonna 2006. Barrière opiskeli filosofiaa Sorbonnen yliopistossa ja myöhemmin ohjausta sekä lavastussuunnittelua Prahan taidekorkeakoulussa. Hän on työskennellyt mm. ohjaaja Peter Sellarsin avustajana sekä Image Auditive -multimediataideryhmän ohjaajana ja lavastussuunnittelijana Alban Bergin Wozzeckissa Lontoossa. Barrièren ohjaajan ura on kovassa nousussa, ja hän on työskennellyt esimerkiksi Tšekeissä, Lontoossa, Pariisissa, Helsingissä ja Chicagossa. Barrière työskentelee ohjaajana La Chambre aux échos -ryhmässä, minkä lisäksi hän on kirjoittaa kaunokirjallisia ja teoreettisia tekstejä muun muassa Pariisin oopperalle ja erilaisiin julkaisuihin.

]]>
Aliisa Neige Barrière https://musiikinaika.org/aliisa-neige-barriere/ Wed, 22 May 2019 15:03:14 +0000 https://musiikinaika.org/?p=3578 Lue lisää...

]]>
Aliisa Neige Barrière syntyi ranskalais-suomalaiseen perheeseen Pariisissa, ja opiskeli kaupungissa viulun- ja pianonsoittoa, kamarimusiikkia sekä kuoron- ja orkesterijohtoa. Kesäkuussa 2019 Barrière suoritti maisterin tutkinnon Norjan musiikkiakatemiassa pääaineenaan viulu ja opettajanaan Peter Herresthal. Loppututkintokonsertissa Barrière esiintyi solistina Vivaldin Kevät- ja Talvi-konsertoissa Øyvind Bjorån johdolla. Myös Barrièren kandidaatintutkinto on Norjan musiikkiakatemiasta. Muutettuaan Osloon vuonna 2016 Barrière on ollut hyvin aktiivinen ympäri Norjaa ja on perustanut mm. nykymusiikkiin keskittyvät Ensebmle Temporum- ja Ensemble +47 -yhtyeet. Vuodesta 2018 Barrière on myös ollut helsinkiläisen ÄÄNI-kollektiivin jäsen. Vuonna 2019 Barrière käynnisti oman festivaalin Oslossa Janne Valkeajoen kanssa. Kyseinen Nodlyd-festivaali on kohtaamispaikka niin yleisölle ja esiintyjille, erilaisille musiikkityyleille barokista nykymusiikkiin kuin kokeileville konserttimuodoillekin. Festivaali on suunniteltu erityisesti Oslon Kulturhusetiin. Aiemmin Barrère on opiskellut viulunsoittoa, orkesterinjohtoa ja kamarimusiikkia Mannes Collegessa New Yorkissa vuosina 2011-2012. Konserttokilpailun voittajana hän pääsi esittämään Hatšaturjanin viulukonserton ensimmäisen osan New Yorkin Symphony Spacessa. Vuonna 2012 Barrière valmistui Pariisin konservatoriosta opettajinaan Suzanne Gessener (viulu) ja Judy Chin (piano). Vuonna 2013 Barrière sai nelivuotisen stipendin Mannes Collegeen ja palasi New Yorkiin suorittamaan kandidaatintutkintoa Lewis Kaplanin ja Laurie Smuklerin (viulu) sekä Michael Adelsonin ja David Hayesin (orkesterijohto) opetuksessa ja oli mukana myös Mannesin barokkiorkesterissa. Barrièren laaja osaaminen on poikinut kutsuja moniin maineikkaisiin yhtyeisiin kuten Barokksolistene, Ensemble Intercontemporain ja the Parisian Secession Orchestra. Vuonna 2018 Barrière palasi myös johtamisopintojen pariin, on osallistunutAtso Almilan mestarikursseille ja opiskelee parhaillaan Jorma Panulan Panula Akatemiassa.

]]>
La Chambre aux échos https://musiikinaika.org/la-chambre-aux-echos/ Wed, 22 May 2019 14:52:04 +0000 https://musiikinaika.org/?p=3533 Lue lisää...

]]>
Pariisilaistaustainen La Chambre aux échos on taiteidenvälistä yhteistyötä korostava ryhmä, joka tutkii musiikin ja teatterin koko kirjoa. Ryhmän toiminta ulottuu lavastetuista konserteista musiikkiteatteri- ja oopperailtoihin, immersiivisiin esityksiin, näyttelyihin ja koulutusprojekteihin. La Chambre aux échos keskittyy aikalaisohjelmistoon, joten ryhmä on tilannut teoksia nykysäveltäjiltä. Näihin lukeutuu muun muassa kamariversio Kaija Saariahon La Passion de Simonesta. La Chambre aux échos on ainoa Ranskassa toimiva teatteriseurue, jota luotsaa sekä ohjaaja (Aleksi Barrière) että kapellimestari (Clément Mao-Takacs). Barrière ja Mao-Takacs tuovat kumpikin käytännön kokemuksensa mukaan ryhmän toimintaan, mikä saa aikaan ryhmän yhtenäisen ja oivaltavan ilmaisun. Yhteistyömalli perustuu musiikkiteatterin perinteeseen, jonka johtoajatuksena on taiteiden yhteispeli.

]]>
John Butcher https://musiikinaika.org/john-butcher/ Wed, 22 May 2019 14:51:55 +0000 https://musiikinaika.org/?p=3567 Lue lisää...

]]>
John Butcher tunnetaan saksofonistina, jolle on tärkeää ajan ja paikan ainutkertaisuus. Hänen musiikissaan yhdistyvät mm. improvisaatio, muusikon omat sävellykset, monikanavaiset teokset sekä kokeilut erilaisten akustiikkojen kanssa. Suomessa useasti vieraillut Butcher on työskennellyt 80-luvulta saakka satojen maineikkaiden muusikoiden kanssa – mainittakoon mm. Derek Bailey, John Stevensin yhtye SME, Rhodri Davies, Andy Moor (The Ex), Phil Minton, Christian Marclay, AMM, Gino Robair, Polwechsel, Eddie Prévost, John Tilbury ja Okkyung Lee. Pitkien yhteistyökumppanuuksien lisäksi Butcher arvostaa myös satunnaisia kohtaamisia niin suuremmissa kokoonpanoissa, kuten EX Orkestrassa ja aikoinaan Butch Morrisin kuuluisassa ”London Skycraper” -produktiossa, kuin myös pienissä duokonserteissa parinaan esim. Fred Frith, Akio Suzuki, Paal Nilssen-Love, Keiji Haino, David Toop, Otomo Yoshihide, Sophie Agnel tai Matthew Shipp. Butcherin uusimpiin sävellyksiin kuuluvat mm. “Penny Wands” Futurist Intonarumori -ryhmälle, kaksi Huddersfield Contemporary Music Festivalin tilausteosta hänen omille yhtyeilleen, “Good Liquor …” London Sinfoniettalle sekä Britannian säveltäjäpalkintokisassakin vuonna 2014 jatkoon päässyt “Tarab Cuts”, joka on Butcherin vastine varhaista arabialaista klassista musiikkia esittämään pyrkiville levytyksille. Butcherin CD-levy Resonant Spaces on puolestaan kuuluisa kokoelma tiukasti paikkojen akustiikkoihin sidottuja esityksiä, jotka kaikki nauhoitettiin kiertueella Skotlannin ja Orkney-saarten erikoisimmissa kolkissa.

]]>
Rhodri Davies https://musiikinaika.org/rhodri-davies/ Wed, 22 May 2019 14:50:20 +0000 https://musiikinaika.org/?p=3562 Lue lisää...

]]>
Vuonna 1971 syntynyt Rhodri Davies asuu Swanseassa Walesissa. Hän soittaa harppua, elektronista harppua ja live-elektroniikkaa sekä rakentaa tuulta, vettä, jäätä, kuivajäätä ja tulta yhdisteleviä installaatioita. Davies on julkaissut neljä sooloalbumia: Trem, Over Shadows, Wound Response ja An Air Swept Clean of All Distance. Hän esiintyy säännöllisesti mm. seuraavien ryhmien ja taiteilijoiden kanssa: HEN OGLEDD, Cranc, John Butcher, The Sealed Knot, Common Objects, John Tilbury ja Michael Duch. Hän on työskennellyt myös monien muiden artistien kanssa, joista mainittakoon David Sylvian, Jenny Hval, Derek Bailey, Mark Fell, Kahimi Karie, Laura Cannell, Lina Lapelyte, Sachiko M, Bill Orcutt, Jim O’Rourke, Christian Marclay ja David Toop. Vuonna 2008 Davies teki yhteistyötä kuvataiteilija Gustav Metzgerin kanssa suuressa audiovisuaalisessa teoksessa ‘Self-cancellation’, joka esitettiin Lontoossa ja Glasgow’ssa. Myös useat säveltäjät ovat säveltäneet hänelle sooloteoksia, kuten Eliane Radigue, Philip Corner, Phill Niblock, Ben Patterson, Christian Wolff, Alison Knowles, Mieko Shiomi ja Yasunao Tone. Vuonna 2012 Davies sai Nykytaiteiden säätiön apurahapalkinnon ja vuonna 2017 Luova Wales -palkinnon. Davies on yksi NAWR-konserttisarjan järjestäjistä Swanseassa.

]]>
defunensemble https://musiikinaika.org/defunensemble/ Wed, 22 May 2019 14:49:07 +0000 https://musiikinaika.org/?p=2548 Lue lisää...

]]>
Vuonna 2009 perustettu defunensemble täytti nopeasti ja tehokkaasti erään Suomen nykymusiikkielämän aukoista: elektroakustisen musiikin ammattimaisen ja systemaattisen esittämisen. Yhtye tuo maahamme kiinnostavinta sähköä hyödyntävää nykymusiikkia maailmalta, aktiivisesti tilaa ja kantaesittää uusia teoksia, sekä luo katu-uskottavia, moniin kokeellisen musiikin alagenreihin katsovia konserttikokonaisuuksia. defunensemblen soittajat ja musiikkiteknologit ovat alansa terävintä suomalaista kärkeä. Kotimaan merkittävimpien festivaalien lisäksi yhtye suuntaa näyttävästi myös ulkomaille. Yhtyeen taiteellisena johtajana on perustamisesta asti toiminut Sami Klemola.

– Jarkko Hartikainen

Lyhyen historiansa aikana defunensemble on ehtinyt soittaa yli 90 konserttia ja esiintyä lähes 20 eri festivaalilla, merkittävimpinä Tampere biennale, Musiikin aika, Musica nova Helsinki, Helsingin juhlaviikot, Klang-konserttisarja, Crusell-viikko, Nordic Music Days (FI, SE), dOCUMENTA (DE), chiffren – kieler tage für neue musik (DE), November Music (NL), Loop Festival (BE), Huddersfield Contemporary Music Festival (GB), Re:new music (DK) ja Copenhagen Avantgarde Music Festival Klang (DK). Kantaesityksiä defunensemble on tehnyt lähes yli 30 säveltäjältä, mm. Tim Page, Antti Auvinen, Hikari Kiyama, Ville Raasakka, Perttu Haapanen, Pink Twins, M. A. Numminen, Guðmundur Steinn Gunnarsson, Peter Ablinger, Christian Winther Christensen ja Gilbert Nouno.

]]>
Peter Herresthal https://musiikinaika.org/peter-herresthal/ Wed, 22 May 2019 14:48:00 +0000 https://musiikinaika.org/?p=3556 Lue lisää...

]]>
Peter Herresthal tunnetaan loistavana ja inspiroivana nykyviulumusiikin tulkkina, joka on yhtä kotonaan niin konserteissa kuin levytyksissäänkin esittäessään konserttoja mm. Per Nørgårdilta, Arne Nordheimilta, Ørjan Matrelta, Henri Dutilleux’ltä, Thomas Adès’lta, Harrison Birtwistleltä, Olav Anton Thommessenilta, Henrik Hellsteniukselta and Jon Øivind Nessiltä. Herresthal on esiintynyt johtavien orkestereiden ja yhtyeiden kanssa ympäri maailmaa, joista viimeisimpänä BBC Philharmonic, Orchestre National des Pays de la Loire, the Arctic Philharmonic Sinfonietta, Oslo Philharmonic ja Stavanger Symphony Orchestras, johtajinaan mm. Andrew Manze, Thomas Adès, Martyn Brabbins, Anu Tali ja Sakari Oramo. Herresthal on kantaesittänyt Thomas Adès’n viulukonserton ’Concentric Paths’ Itävallassa, Norjassa, Espanjassa ja Australiassa. Australian konsertin johti itse säveltäjä Melbourne Festvalilla. Herresthal on äänittänyt useita CD-levyjä BIS- ja Simax/Aurora-yhtiöille, mm. palkintoja voittaneet Nordheim- ja Ness-levyt sekä viimeisimpänä Buenen ja Wallinin konsertot, jotka olivat ehdolla Norjan Grammy-palkinnon saajiksi. Herresthalin Nørgård-lveytys oli ehdolla Gramophone-palkinnon saajaksi ja oli toimittajan valinta The Strad- ja International Record Review -lehdissä. Herresthal on esittänyt Kaija Saariahon Graal Théâtrea London Sinfoniettan kanssa Bergenissä, Napolissa ja Lontoossa ja äänitti teoksen vastikään Oslon filharmonikoiden kanssa. Herresthal on Oslon Akatemian professori sekä vieraileva professori Lontoon Royal College of Musicissa. Herresthal soittaa GB Guadagnini -viulua, joka on rakennettu Milanossa vuonna 1753.

]]>