
6.–11.7.2021
Rebellion for Sale on poikkitaiteellinen ja improvisatorinen esitystaiteen kurssilaboratorio säveltäjille ja eri alojen esiintyjille. Osallistujat voivat edustaa mm. seuraavia taiteenaloja: sävellys, soittimet, laulu, kehollinen ilmaisu tai improvisaatio. Käytännön kokeilun ja yhteisen reflektion kautta erilaisia taiteellisia, performatiivisia ja sävellyksellisiä ideoita kehitellään vuoropuhelussa yhdessä toisten kanssa. Tarkoituksena on kehitellä ideoita taiteellisessa vuoropuhelussa soveltaen ja laajentaen omia taitoja sekä kokeillen erilaisia yhteistyön tapoja. Valmistellut poikkitaiteelliset esitykset/teokset esitetään kurssin päätteeksi.
Kurssin työskentelyn aiheena ovat ”laiminlyödyt kapinat”, ts. kapinalliset teot, jotka on jätetty tekemättä, tai muistot kapinoista, jotka ovat maailmassamme tai henkilökohtaisissa kokemuksissamme poissaolevia. Laiminlyötyihin kapinoihin liitetyt täyttymättömät toiveet ja unelmat, toteuttamattomat tehtävät, traumat tai pakkomielteet jne. käännetään kurssilla musiikillisiin ja teatterillisiin olomuotoihin – nostalgiaksi, kapinoinniksi, agressiviivisuudeksi, suruksi, ylevyydeksi…
Kurssilla tuotetut taiteelliset, sävellykselliset ja performatiiviset materiaalit ja toiminta asettuvat musiikkiteatterin laajaan kontekstiin, ilman rajoituksia muodolle, genrelle, esitys- tai vastaanottotavoille, välineelle tai teknologioille. Samalla kurssilaiset muodostavat reflektiivisen yhteisön, jossa jokaisen ideoita voidaan kokeilla yhdessä.
Kurssille osallistujan tulee olla syntynyt 1.1.1986 jälkeen. Kurssin opetus on englanniksi.
Kurssimaksu:
Kurssimaksu on aktiivioppilailta 250 €. Maksuun sisältyy kurssille osallistuminen, kaikille avoimet luennot ja keskustelutilaisuudet sekä pääsy kaikkiin festivaalikonsertteihin.
Rebellion for Sale – ja Aikamme kamarimusiikki -kursseille otetaan myös passiivioppilaita. 100 € passiivioppilasmaksulla voi osallistua kuuntelijana kursseille lukuun ottamatta yksityistunteja. Passiivioppilasmaksu ei sisällä vapaata pääsyä festivaalin konsertteihin.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu kursseille lähettämällä hakulomakkeen mukana:
- Lyhyt CV
- Näytteitä omasta taiteellisesta työskentelystäsi (2–3 linkkiä)
- Lyhyt hakukirje, jossa perustellaan kiinnostus kurssia kohtaan
Tekstidokumentit on toimitettava pdf-muodossa. Älä lähetä audio- tai videotiedostoja, vaan käytä linkkejä tallenteisiin tai esim. omille kotisivuille.
Hakulomakkeen löydät täältä: Ilmoittautuminen Musiikin aika Summer Academy 2021.
Brigitta Muntendorf
Saksalais-itävaltalainen säveltäjä Brigitta Muntendorf luo musiikkia, joka asettuu erilaisten taidemuotojen ja ilmaisutapojen risteykseen, monitasoisten viittausten ja yhteyksien verkostoon. Hän vakiinnutti sosiaalisen säveltämisen käsitteen ja uskoo media-aistillisuuteen ja kollaboratiivisiin tuotantomuotoihin, mm. käsitteeseen ”community of practice”. Hän on luonut erilaisia paikkoja kokeellisille muodoille erilaisissa rooleissa ja näkökulmissa: säveltäjänä, pitkäaikaisena Ensemble Garagen taiteellisena johtajana ja perustajana (2009), FMN-festivaalin kuraattorina sekä säveltämistä käsittelevissä julkaisuissaan ja digitaalisilla rajapinnoilla.
Apurahoja hänelle ovat myöntäneet Cité Internationale des Arts Paris ja Kioton Villa Kamogawa, ja hän on saanut sävellyspalkinnon sekä Ernst von Siemens -säätiöltä että GEMA:lta. Hänen sävellyksiään ovat soittaneet lukuisat yhtyeet, kuten Ensemble Modern, Klangforum Wien, Mocrep Chicago, Musikfabrik ja Les Siècles, ja hänen teoksiaan on esitetty festivaaleilla ympäri maailmaa, esim. Festival d’Automne Paris, Ruhrtriennale, Theater der Welt, Donaueschinger Musiktage, Warsaw Autumn, Münchener Biennale, Musica Strasbourg, ULTIMA Oslo, ONASSIS Athen, Metro Club Kyoto, Art Share L.A. ja Elbphilharmonie Hamburg.
Hänen tuoreimpia töitään on yhteistyössä Moritz Lobeckin kanssa toteutettu audiovisuaalinen installaatio COVERED CULTURE, jossa oli mukana yli 60 laulajaa ja esiintyjää, ja jota esitettiin nykytaiteenmuseoissa, gallerioissa ja festivaaleilla Japanissa, Kiinassa ja Koreassa. Neljän vuoden luomisprosessin tulos, ARCHIPEL, joka syntyi yhteistyössä Sou Fujimoton, Stephanie Thierschin, Norwegian Soloists – ja Ensemble Garage -yhtyeiden and Asasello-kvartetin kanssa, sai kantaesityksensä Theater der Welt’ssä. Tällä hetkellä Muntendorf työskentelee uuden trans-digitaalisen teatterin parissa Ensemble Modern’lle ja Bregenz-festivaalille. Some-oopperan iScreen, YouScream! ja Songs of Rebellion jälkeen Memorial of Rebellion on kolmas taiteellinen yhteistuotanto Michael Höppnerin kanssa.
Vuodesta 2017 hän on työskennellyt sävellyksen professorina musiikin ja tanssin korkeakoulussa Kölnissä.
Michael Höppner
Michael Höppner syntyi Berliinissä, jossa hän opiskeli teatteria, kirjallisuutta musiikkitiedettä Freie Universität -yliopistossa. Hän on toiminut Frank Castorfin, Christoph Marthalerin ja Martin Wuttken dramaturgisena assistenttina Rosa-Luxemburg-Platzin Volksbühne-teatterissa v. 2003-2005 sekä ohjaajan assistenttina Burgtheater Wienissä mm. ohjaajille Christoph Schlingensief, Andrea Breth, Sebastian Hartmann, Jan Bosse, Stephan Kimmig, Roland Schimmelpfennig, Alvis Hermanis ja Luc Bondy (v. 2007-2010). Hän aloitti työskentelyn itsenäisenä teatteriohjaajana vuonna 2006.
Vuodesta 2011 Höppner opiskeli oopperan ohjaamista Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa. Hän suoritti maisterin tutkinnon vuonna 2014, mistä lähtien hän on työskennellyt freelance-ohjaajana, opettaen samanaikaisesti Berliinin teknillisessä yliopistossa. Hän on toiminut yhtenä taiteellista johtajista itsenäisessä musiikkiteatteriryhmässä Opera Lab Berlin’ssä, jota hän oli myös perustamassa vuonna 2013. Höppnerin töitä on tuotettu ja esitetty Berliinissä, Hampurissa Münchenissä, Wienissä, Leipzigissä, Bayreuthissa ja Trierissä. Hänen esityksiään on nähty mm. festivaaleilla ECLAT Stuttgart ja SPOR Arhus, Wienin musiikkiteatteripäivillä ja ULTIMA-festivaalilla Oslossa.
Höppner on omistautunut työssään nykymusiikkiteatterille sekä kokeellisen näyttämöilmaisun yhdistämiselle perinteiseen oopperaan. Muutamien vuosien ajan Höppner on työskennellyt yhdessä Brigitta Muntendorfin kanssa. Kesästä 2021 lähtien hän työskentelee dramaturgina ja oopperan johtajan sijaisena Weimarin saksalaisessa kansallisteatterissa, jossa hänellä on tavoitteena kehittää ja kuratoida nykymusiikkiteatterin festivaali.

