
6.–11.7.2021
Kurssilla opiskelijat ja nuoret ammattilaiset voivat työstää toisen maailman sodan jälkeistä soolo- tai kamarimusiikkiohjelmistoa kitaristi Petri Kumelan, viulisti Eriikka Maalismaan, pianisti Emil Holmströmin ja sellisti Markus Hohdin johdolla. Kurssi sisältää soolo- ja kamarimusiikkitunteja ja päättyy loppukonserttiin. Hakemuksen voi jättää joko soolosoittajana tai olemassa olevana duona tai kamarimusiikkiyhtyeenä.
Petri Kumela ja Tristero trio (Malismaa, Holmström, Hohti) ovat oman sukupolvensa johtavia suomalaisia muusikkoja, jotka tunnetaan ennakkoluulottomasta suhteestaan nykymusiikkiin. He ovat kantaesittäneet lukuisia teoksia ja tehneet yhteistyötä useiden elävien suomalaisten ja kansainvälisten säveltäjien kanssa erilaisissa yhtyeissä ja soolosoittajana.
Kurssille osallistujan tulee olla syntynyt 1.1.1986 jälkeen. Kurssin opetus on suomeksi ja englanniksi.
Kurssimaksut:
Kurssimaksu on aktiivioppilailta 250 €. Maksuun sisältyy kurssille osallistuminen, kaikille avoimet luennot ja keskustelutilaisuudet sekä pääsy kaikkiin festivaalikonsertteihin.
Aikamme kamarimusiikki- ja Rebellion for sale -kursseille otetaan myös passiivioppilaita. 100 € passiivioppilasmaksulla voi osallistua kuuntelijana molemmille kursseille lukuun ottamatta yksityistunteja. Passiivioppilasmaksu ei sisällä vapaata pääsyä festivaalin konsertteihin.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu kursseille lähettämällä hakulomakkeen mukana:
- Kaksi äskettäistä äänitettä esiintymisistäsi (linkkeinä)
- Lyhyt hakukirje sisältäen ohjelmiston, jota haluat työstää kurssilla
- CV englanniksi tai suomeksi (enintään kaksi sivua)
Tekstidokumentit on toimitettava pdf-muodossa. Älä lähetä audio- tai videotiedostoja, vaan käytä linkkejä tallenteisiin tai esim. omille kotisivuille.
Ilmoittaudu kurssille täällä: Ilmoittautuminen Musiikin aika Summer Academy 2021.
Petri Kumela
Petri Kumela on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen monipuolisimpana ja kiinnostavimpana klassisena kitaristina, joka on yhtä kotonaan niin periodisoitinten parissa kuin työskennellessään nykysäveltäjien kanssa.
Kumela on voittanut ensimmäiset palkinnot kansainvälisissä ”Scandinavian Guitar Festival” sekä ”Stafford Classical Guitar Recital” -kitarakilpailuissa. Hän on esiintynyt Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa, Etelä-Amerikassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Japanissa, Intiassa ja Bhutanissa.
Kotimaassa häntä on kuultu lukuisilla festivaaleilla, konserttisarjoissa ja orkestereiden solistina. Solistikonserttien lisäksi hän on aktiivinen kamarimuusikko ja on mm. esiintynyt Avanti!, Uusinta-, defun-, Insomnio- ja Tampere Raw -yhtyeiden kanssa.
Petri Kumela on erityisen omistautunut nykymusiikille ja on kantaesittänyt yhdeksän kitarakonserttoa ja lukuisia pienimuotoisempia sävellyksiä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänelle ovat omistaneet teoksiaan mm. Kalevi Aho, Antti Auvinen, Sebastian Hilli, Pehr Henrik Nordgren, Jesper Nordin, Minna Leinonen, Poul Ruders, José-María Sánchez-Verdu, Riikka Talvitie ja Lotta Wennäkoski. Kumela opettaa Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin ammattikorkeakoulu Metropoliassa.
Eriikka Maalismaa
Viulisti Eriikka Maalismaa on yksi maamme aktiivisimmista vapaan kentän muusikoista. Hän järjestää mm. Klassinen Hietsu -sarjaa, kuratoi Wonderfeel Helsinki -tapahtumaa ja soittaa Avanti!- kamariorkesterissa, Avanti-kvartetissa, Jousia Ensemblessä, ja lukuisissa muissa yhtyeissä. Maalismaa on toiminut erinäisten orkesterien konserttimestarina ja äänenjohtajana (mm. Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Australian Chamber Orchestra, BBC Symphony Orchestra) ja rakastaa kamarimuusikon, organisaattorin ja sekatyöläisen rooliaan. Tällä hetkellä Maalismaata kiinnostaa erityisesti yhteistyö elävien säveltäjien kanssa, ja hän onkin tilannut jo kourallisen kappaleita itselleen suomalaisilta tekijöiltä. Vuonna 2019 ilmestyi lämpimän vastaanoton ja Emma-palkinnon saanut levy, jolla Maalismaa soittaa pianisti Emil Holmströmin kanssa kaikki Robert Schumannin viulusonaatit periodisoittimilla.
Markus Hohti
Sellisti Markus Hohti on kotonaan niin uuden musiikin parissa, kamarimusiikkifestivaaleilla, barokkisellon ääressä kuin jazzklubin lavalla. Viime aikoina hänen kiinnostuksensa kohteena ovat olleet erityisesti elektroakustinen musiikki ja klassisromanttisen ohjelmiston esittäminen periodisoittimilla. Markus esiintyy aktiivisesti soolona, kamarimuusikkona sekä yhtyeittensä defunenemseblen, Uusinta Ensemblen, Rödberg Trion (Antti Tikkanen, Markus Hohti, Joonas Ahonen) ja Tristero Piano Trion (Eriikka Maalismaa, Markus Hohti, Emil Holmström) kanssa. Markus on kantaesittänyt satoja teoksia ja tehnyt yhteistyötä monien aikamme merkittävimpien säveltäjien kanssa.
Kamarimuusikkona Markus on esiintynyt merkittävillä festivaaleilla ja konserttisaleissa, kuten Berliinin Filharmoniassa, Zürichin Tonhallessa, Lucerne Festivalilla, Meidän festivaalilla, Kuhmon kamarimusiikissa ja Salzburger Biennalessa. Markus on kantaesittänyt satoja teoksia ja työskennellyt yhdessä muun muassa Pekka Kuusiston, Ralf Gothonin, Cyprien Katsarisin, Jaime Martinin, Alasdair Beatsonin, Thomas Demengan, Rainer Schmidtin, Gordan Nikolicin ja Malin Bromanin kanssa.
Sooloesiintymisistä mieleenpainuvimpia ovat olleet Brian Ferneyhough’n legendaarisen Time and Motion Study 2 -teoksen esitys Helsingin juhlaviikoilla sekä Sebastian Fagerlundin Stone on Stone -teoksen kantaesitys Hannu Linnun johtaman Avanti!:n solistina.
Markuksen aloitteesta syntyi vuonna 2011 Helsingin Musiikkitaloon uuteen musiikkiin keskittyvä KLANG-konserttisarja. Hän vastaa myös Ristiveto-festivaalin taiteellisesta suunnittelusta yhdessä pianisti Emil Holmströmin ja viulisti Eriikka Maalismaan kanssa sekä Kino Soi! -konserttisarjan suunnittelusta yhdessä Petja Kainulaisen, Liina-Mari Raivolan ja Hanna Hohdin kanssa.
Syksystä 2014 lähtien Markus on toiminut sellonsoiton lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa.
Emil Holmström
Pianisti Emil Holmström esiintyy solistina ja kamarimuusikkona, yhtyemuusikkona tai lajirajoja rikkovissa tapahtumissa. Häneen törmää säännöllisesti suomalaisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa, ja hän on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Lapin kamariorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan solistina. Holmströmin tämänhetkisiä kiinnostuksen kohteita ovat 1800-luvun flyygelit (hänellä on omistuksessaan mm. vuoden 1882 Bösendorfer) ja aikamme musiikki koko rikkaudessaan. Uutta musiikkia hän esittää yhtyeissään Uusinta Ensemble ja defunensemble, sekä vieraillessaan Avanti!:ssa. Holmström on tehnyt nauhoituksia ja lukuisia ensilevytyksiä mm. Yleisradiolle ja Alba Recordsille. Opintonsa hän suoritti Sibelius-Akatemiassa Erik. T. Tawaststjernan johdolla täydentäen niitä Pariisissa Marie-Françoise Bucquet’n oppilaana.
Holmström on aktiivinen tapahtumien järjestäjä ja on mukana suunnittelemassa mm. Klassinen Hietsu -konserttisarjaa ja Ristiveto-festivaalia. Kauden 19-20 suuri satsaus oli konserttisarja Helsinki – Bösendorfer -1880, jossa hän sukeltaa 1800-luvun saksalaiseen ohjelmistoon pohjoisin maustein. Holmström on viime vuosina äänittänyt Brahmsin ja Schumannin sonaatteja viulisti Eriikka Maalismaan ja sellisti Markus Hohdin kanssa. Periodisoittimilla äänitetyt levyt ovat keränneet kiitosta Suomessa ja ulkomailla, ja Schumann-levy voitti klassisen musiikin Emma-palkinnon vuonna 2019.




