Etusivu > Kurssit > Kollaboratiivisen musiikin tekijyyden/prosessisävellyksen kurssi, opettajina Sandeep Bhagwati ja Catherine Milliken

Kollaboratiivisen musiikin tekijyyden/prosessisävellyksen kurssi, opettajina Sandeep Bhagwati ja Catherine Milliken

30.6.-5.7.2020

Länsimaissa taidemusiikin tekeminen tarkoittaa yleisimmin yhden säveltäjän tekemää nuotinnettua teosta, mutta toisaalla musiikkia luodaan usein huomattavan erilaisilla menetelmillä: joskus suuressa tasa-arvoisessa ryhmässä, toisinaan kollaboratiivisessa prosessissa, jossa on mukana monia eri sukupolvia tai yhteisöjä ja joskus taas tarkoituksena luoda jotain muuta kuin julkisesti esitettävää taidetta maksaville yleisöille. 

Tällä käytännön tekemiseen painottuvalla kurssilla keskustelemme, kokeilemme ja kehitämme  kollaboratiivisen tai yhdessä tehdyn musiikin säveltämisen menetelmiä sekä teorian että käytännön tasoilla. Tutustumme käytettävissä oleviin erilaisiin työkaluihin, pyrimme löytämään uusia tapoja, taitoja ja näkemyksiä, jotka liittyvät koko esitystapahtumaan; ei pelkästään itse sävellykseen. Näiden avulla löydämme uusia ajatuksia omaan sävellystyöhön ja löydämme keinoja eri taiteenalojen väliseen yhteistyöhön varsinkin eri taustasta ja musiikkiperinteestä tulevien taiteilijoiden kanssa. 

Kutsumme kurssille yhteistuotannoista ja epätavanomaisista kollektiivisista metodeista kiinnostuneet luovat musiikin tekijät taustasta riippumatta. Kurssi itsessään on prosessi, joka haastaa säveltäjän toteuttamaan itseään uusilla tavoilla. Tuo mukanasi suosikkitapasi, -laitteesi ja -soittimesi musiikin tekemiseen, vaikka et olisikaan tavallisesti esiintyjä musiikin saralla. Sataprosenttinen osallistuminen kurssille on olennaista.

Kurssimaksu:

Kurssimaksu on aktiivioppilailta 250 €. Maksuun sisältyy kurssille osallistuminen, kaikille avoimet luennot ja keskustelutilaisuudet sekä pääsy kaikkiin festivaalikonsertteihin.

Piano- ja sävellyskursseille otetaan myös passiivioppilaita. 100 € passiivioppilasmaksulla voi osallistua kuuntelijana kursseille lukuun ottamatta yksityistunteja. Passiivioppilasmaksu ei sisällä vapaata pääsyä festivaalin konsertteihin.

Sandeep Bhagwati

Bombayssa 1963 syntynyt Sandeep Bhaqwati on säveltäjä, runoilija, tutkija, teatteriohjaaja ja mediataiteilija. Hänen töitään on säännöllisesti esillä maailmanlaajuisesti arvostetuilla festivaaleilla ja tapahtumissa. Viitasaarella hän oli opettajana ja sävellysvieraana vuonna 2014.

Bhagwati on johtanut useita trans-traditionaalisia projekteja aasialaisten solistien ja nimekkäiden eurooppalaisten ensemblejen kanssa. Samaan aikaan hän on myös interaktiivisen ja immersiivisen tietokonemusiikin johtava taiteellinen puolestapuhuja. Bhagwati on kuratoinut ja ohjannut uuden musiikin festivaaleja Münchenissä, Berliinissä ja Karlsruhessa. Hän on puhunut ja kirjoittanut musiikista yhteiskunnassa, kulttuurisesta globalisaatiosta, algoritmisestä asemoitumisesta ja taiteellisesta tutkimuksesta niin radiossa, lehdissä, akateemisissa julkaisuissa kuin kirjoissakin.

Bhagwati kutsuttiin Concordia-yliopiston Inter-X Art -tutkimuksen johtoon Montrealiin 2006. Sitä ennen hän toimi useiden vuosien ajan sävellyksen ja multimedian professorina Karlsruhen musiikkiyliopistossa Saksassa. Concordiassa hän johtaa perustamaansa matralab-nimistä esiintyvän taiteen tutkimus- ja kehittämiskeskusta. Vuosien saatossa hänet on kutsuttu myös säveltäjäresidensseihin ja vierailevaksi luennoitsijaksi mm. ICRAM:iin, ZKM:n, Beethoven Orchestra Bonniin, IEM Graziin, CalArts Los Angelesiin, Heidelbergin yliopistoon, University of Arts Berliniin ja Moskovan Tsaikovski-konservatorioon. Bhagwati työskentelee erityisesti komprovisaation, trans-perinteisen estetiikan ja ele- ja ääniteatterin parissa.

Vuodesta 2013 lähtien hän on toiminut trans-traditionaalisen Ensemble Extrakte -yhtyeen taiteellisena johtajana. Yhtyeen jokainen muusikko on eri musiikkiperinteen tai genren johtava puolestapuhuja. Vuonna 2015 hän myös perusti Intian Punessa ensimmäisen kokeellisen intialaisen musiikin ensemblen nimeltä Sangeet Prayog. Molemmissa yhtyeissä kokeileminen ja keskinäinen inspiraatio ovat luovan prosessin ytimessä. Näiden kahden yhtyeen lisäksi Bhagwati on johtanut ja osallistunut ympäri maailmaa lukuisiin yhteistyössä eri alojen ja perinteiden asiantuntijoiden kanssa tehtyihin musiikki- ja teatteriprojekteihin.  Bhagwatin teoksiin voi tutustua osoitteessa http://matralab.hexagram.ca/music/. Hänen teoksiaan ovat julkaisseet mode records New Yorkissa sekä noland and dreyer gaido records Berliinissä.

Catherine Milliken

Australian Brisbanessa syntynyt Cathy Milliken suoritti musiikkitutkintonsa Australiassa pääaineenaan pianon ja oboen soitto. Hän jatkoi opintojaan Euroopassa Heinz Holligerin ja Maurice Bourguen johdolla, ja suoritti myös Dalcroze-metodin musiikkiopettajan opinnot.

Maineikkaan saksalaisen Ensemble Modernin perustajajäsenenä hän on työskennellyt johtavien säveltäjien ja kapellimestarien kanssa. Heistä mainittakoon mm. Pierre Boulez, Peter Eötvös, Frank Zappa, Györy Ligeti ja Karlheinz Stockhausen, joka toimi tuottajana hänen levytykselleen ”Spiral” (Stockhausen Verlag Nr. 45).

Milliken oli myös HCD Productions -ryhmän jäsen yhdessä Dietmar Wiesnerin ja Hermann Kreztschmarin kanssa. Yhdessä he tekivät ryhmäinstallaatioita, performansseja ja äänitysprojekteja.

Hän on säveltänyt musiikkia teatteriin, oopperaan, radioon, elokuviin ja installaatioihin. Millikeniltä sävellyksiä ovat tilanneet Berliner Staatsoper, Staatstheater Darmstadt, South Bank Centre London, the ZKM (Centre for New Media) Karlsuhre, The Experimental Electronic Studio Freiburgiissa , kuten myös CCMI (Xenakis) -keskus Pariisissa, Saksan  Radiot  Saarland, Hessen  ja Deutchlandfunk ja  Concerto Köln. Hänen orkesteriteoksensa “Earth Plays” sai ensi-iltansa Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunkin esittämänä joulukuussa 2015 osana Music Viva Series -konserttisarjaa. Ilja Volkovin johtaman Adelaiden sinfoniaorkesterin ja Jessica Azsodin esitys samasta teoksesta voitti Australian ArtMusic palkinnon vuonna 2016. 

Milliken oli finalistina 2017 Mario Merz International Music Prize -kilpailussa säveltäjille ja hän on myös saanut Prix Marulic ja Prix Italia -palkinnot. Vuosina 2005-2012 hän toimi Berliinin filharmonikkojen koulutusohjelmasta vastaavana johtajana ja on kansainvälisesti tunnustettu taiteellinen johtaja ja säveltäjä. 

Useimmiten äänellään ja oboella esiintyvä Milliken on Berliiniläisen monipuolisen, rajoja rikkovan Ensemble Extrakte:n jäsen. 

Viimeaikaiset sävellysprojektit ovat vieneet hänet Etelä-Afrikkaan, Japaniin ja Omaniin. Tällä hetkellä hän toimii muun muassa Münchenin Biennaalin musiikkiteatteritiimin jäsenenä ja Saksan musiikkineuvoston ja Goethe -instituutin neuvottelukuntien kunniajäsenä. Milliken nimitettiin Adelaiden sinfoniaorkesterin nimikkosäveltäjäksi 2018-2020 ja hän säveltää orkesterille yhden teoksen vuosittain. Hän asuu Berliinissä ja toimii freelance-muusikkona, säveltäjänä, taiteellisena johtajana ja koulutusohjelmakonsulttina.

Ilmoittaudu kurssille täällä: Registration for Time of Music Summer Academy 2020.

Sandeep Bhagwati
Catherine Milliken
Catherine Milliken