Suomi
English

Sävellyskurssi, opettajana Kaija Saariaho

Tämän kurssin ilmoittautumisaika on päättynyt 17.2.2019.

Kurssipäivät: 2.-7.7.
Saapumispäivä: 1.7.
Lähtöpäivä: 8.7.

Kaija Saariaho on tunnetuimpia suomalaisia nykysäveltäjiä. Hän opiskeli Helsingissä, Fribourgissa ja Pariisissa. IRCAMissa Saariaho kehitti tietokoneavusteisen säveltämisen tekniikoita ja omaksui työskentelyn nauhan ja eloelektroniikan kanssa. Nämä kokemukset vaikuttivat hänen orkesterimusiikkiinsa, joka painottuu tiheiden sointimassojen hitaalle muutokselle. Hänen ensimmäinen orkesteriteoksensa Verblendungen (1984) perustuu nauhan ja orkesterin roolien ja karaktäärien vähittäiselle vaihtumiselle. Myös hänen toisiinsa liittyvien orkesteriteosten nimet Du Cristal (1989) ja …à la Fumée (1990) kertovat kiinnostuksesta sointiväriin ja kudokseen. Vaikka suuri osa Saariahon teoksista on kamarimusiikkia, on hän vähitellen siirtynyt kohti suurempia kokoonpanoja ja laajempia muotoja esimerkiksi teoksissa Orion (2004), Laterna Magica (2008) ja Circle Map (2008).

1990-luvun lopulta lähtien Saariaho on säveltänyt oopperoita suurella menestyksellä: L’Amour de Loin (2000), Adriana Mater (2006), Emilie (2010) ja oratorio La Passion de Simone (2006). Hänen uusin oopperansa Only the Sound Remains kantaesitettiin maaliskuussa 2016 Hollannin kansallisoopperassa. Saariahon harppukonsertto sai kantaesityksensä elokuussa 2016 solisti Xavier de Maistren, Tokion sinfoniaorkesterin sekä kapellimestari Ernest Martinez-Izquierdon toimesta Suntory Hallissa, Tokiossa. Tällä hetkellä Saariaho työstää viidettä oopperaansa.

Kaija Saariaholle on myönnetty useita tunnustuksia ja palkintoja kuten Grawemeyer Award, Wihuri-palkinto, Nemmers Prize, Sonning Prize ja Polar Music Prize. 2015 hän oli tuomarina Toru Takemitsu Composition Award -kilpailussa.

Sävellyskurssi sisältää yksilöopetusta sekä yhteisiä luentoja. Kurssille on mahdollista hakea joko optiolla säveltää uusi kappale kamarikokoonpanolle (muun muassa Uusinta Ensemble), joka kantaesitetään festivaalin puitteissa, tai ilman kantaesitysoptiota. Käytettävissä olevat kokoonpanot (2–5 muusikkoa) ilmoitetaan hyväksytyille hakijoille. Älä lähetä hakemustasi ennen haun avautumista.

Kurssi on osa Ulysses-hanketta ja Euroopan Unionin Luova Eurooppa -ohjelman osarahoittama.

Hakijaprofiili:

  • Edistyneet musiikin opiskelijat ja musiikin ammattilaiset
  • Yläikäraja: Syntynyt jälkeen 1.1.1987
  • Kurssin kieli: Englanti

Hakemusdokumentit (täytetään ja lähetetään sähköisesti):

  • Hakemuslomake (online, linkki hakemuslomakkeeseen avautuu 15.1.2019)
  • Kaksi viimeaikaista esimerkkiä hakijan sävellyksistä, mielellään eri kokoonpanoille (score ja musiikkitiedosto)
  • Curriculum vitae englanniksi tai suomeksi (max. 2 sivua)
Sävellyskurssi, opettajana Kaija Saariaho KATSO LISÄÄ
Kamarimusiikkikurssi, opettajana huilisti Camilla Hoitenga  KATSO LISÄÄ
Improvisaatiokurssi, opettajana John Butcher KATSO LISÄÄ