Etusivu > Kurssit > Moninaisuuden kuratointi, opettajina Julia Gerlach, Du Yun, Vigdis Jakobsdottir ja Tarek Atoui

Moninaisuuden kuratointi, opettajina Julia Gerlach, Du Yun, Vigdis Jakobsdottir ja Tarek Atoui

Kurssi järjestetään 29.6.-5.7.

Mitä musiikin kuratointi tarkoittaa nykymaailmassa? Kuraattori voi olla taiteellinen johtaja, esiintyvä muusikko, säveltäjä, kollektiivi, ohjelmoija tai tuottaja, mutta mikä on kuraattorin sosiaalinen rooli ja vastuu  taiteen kentällä? Mitä teokset ja esitykset viestivät yleisöilleen ja kuinka niiden tuottajat huomioivat taiteilijoiden näkemykset? Miten voimme esityksissämme paremmin huomioida  aikamme moninaiset sosiaaliset  yhteisöt? Onko nykypäivän kuraattorilla vastuita ja velvollisuuksia myös yhteiskuntaa kohtaan? Minkälaisia muilla taiteenaloilla käytössä olevia kuraattorien toimintatapoja voimme hyödyntää musiikin parissa?

Kuratoinnista (curatorship) on tullut muotisana viime vuosikymmeninä sekä taiteen parissa että laajemmin. Myös klassisen- ja nykymusiikin parissa eri yhtyeet ja festivaalit suosivat enenevässä määrin eri taiteenaloja yhdisteleviä projekteja, joissa yhteisöllisyys on avainasemassa. 

Tällä hetkellä vain pieni osa alan koulutustarjonnasta musiikin saralla  sisältää kuratoinnin opintoja. Siksi kuraattorit ja tuottajat joutuvat oppimaan asiat vain käytännössä harjoittelemalla ja virheistä oppimalla.

Kurssimaksu on aktiivioppilailta 280 €. Maksuun sisältyy kurssille osallistuminen, kaikille avoimet luennot ja keskustelutilaisuudet sekä pääsy kaikkiin festivaalikonsertteihin.

Kurssin opettajat ovat:

Julia Gerlach, Musiikkiosaston sihteeri, Berliinin taideakatemia

Julia Gerlach toimii nykymusiikin ja äänitaiteen kuraattorina ja tuottajana. Hän opiskeli musiikkitiedettä Berliinissä ja Pariisissa mm. professori Helga de la Motten johdolla. Vuoteen 2009 asti Gerlach toimi freelancerina Berliinissä (kumppaneita Berliner Gesellschaft für neue Musik, KlangQuadrat. Büro für Klang- und Medienkunst ja Maulwerker) ja toimi Mariann Steegmann -säätiön stipendiaattina tutkien kehoa, musiikkia ja sukupuolta. Vuosina 2009–2012 hän työskenteli projektikoordinaattorina ja kuraattorina ZKM I Zentrum für Kunst und Medien -keskuksessa Karlsruhen kaupungissa. Vuodesta 2012 vuoteen 2018 Julia Gerlach toimi DAAD:n Taiteilijat Berliinissä -ohjelman musiikkiosaston päällikkönä ja nykyisin hän toimii Berliinin taideakatemian musiikkiosaston sihteerinä. Tässä työssään hän työskentelee laitoksen johtajien Manos Tsangariksen ja Samir Odeh-Tamimin kanssa edistääkseen nykymusiikkiin taiteenalana liittyviä sosiaalisia kysymyksiä. 

Julia Gerlach on myös kirjoittaja ja toimittaja, joka on kirjoittanut useita alaan liittyviä artikkeleita. Hän toimii neuvonantajana Beethovenin juhlavuoden säätiössä sekä Brandenburgin torin säätiössä. 

Vigdis Jakobsdottir, Reykjavik Arts Festivalin taiteellinen- ja toimitusjohtaja

Islannin johtava monitaidefestivaali Reykjavik Arts Festival viettää tänä vuonna 50. juhlavuottaan (www.artfest.is).

Vigdis Jakobsdottir on kokenut teatteriohjaaja, työpajojen vetäjä ja luennoitsija sekä kotimaassaan Islannissa että kansainvälisesti. Reykjavik Arts Festivaalin taiteellisena johtajana hän on toiminut vuodesta 2016 asti. 

Jakobsdottir on ohjannut näytelmiä Islannin kansallisteatterissa ja lukuisissa yksityisissä teattereissa. Hän toimi Islannin kansallisteatterin koulutuksesta vastaavana johtajana vuosina 2002-2011 ja Islannin taideyliopiston teatterikoulutuksen maisteriopinnoista vastaavana ohjelmajohtajana 2002-2016. Hän on perustanut Þjóðleikur-nimisen kansallisen nuortenteatterifestivaalin, jonka johdossa hän toimi vuosina 2008-2017. Jakobsdottir nimitettiin kansainvälisen lasten- ja nuortenteatteriverkosto ASSITEJ:n johtoryhmään vuonna 2011 ja hän toimi yhdistyksen varapuheenjohtajana vuosina 2014-2017. Islannin ASSITEJ-jaoston puheenjohtajana hän toimi useita vuosia. Kansainvälisen Islannissa toimivan nuorille yleisöille suunnatun UNGI-monitaidefestivaalin taiteellisena johtajana Jakobsdottir toimi 2013-2016.

Vigdis Jakobsdottir on teatteritaiteen kandidaatti Kentin yliopistosta ja kasvatustieteiden maisteri Islannin yliopistosta.

Tarek Atoui

Tarek Atoui on taiteilija ja säveltäjä, joka työskentelee erityisesti äänen ominaisuuksien parissa. Hänen taiteensa yhdistelee usein musiikin historiaa ja perinteitä nykyaikaisiin tapoihin tuottaa ääntä. Atouin taiteen ytimessä on  jatkuva pohdinta soittimen käsitteestä tänään ja miten se linkittyy säveltäjyyteen ja esittämiseen.  Hänen tapansa käyttää ääntä haastaa ja laajentaa perinteisiä käsityksiämme ja kokemuksiamme äänestä. Esimerkiksi Atouin projekti WITHIN ottaa lähtökohdakseen kuurojen kokemusmaailman etsiessään lähtökohtia uudenlaisille  soittimille , sävellyksille  ja esityksille. The Reverse Collection -projektissa iältään ja alkuperältään tuntemattomia soittimia soitetaan ja äänitetään, ja näiden äänitysten pohjalta luodaan kokonaan uusia soittimia.

Tarek Atoui on esittänyt töitään kansainvälisesti mm. Sharjah Biennaalissa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa 2009 ja 2013, dOCUMENTA 13 -festivaalilla Saksan Kasselissa 2012, 8. Berliinin Biennaalissa 2014, Lontoon Tate Modernissa 2016, CCA NTU:ssa Singaporessa 2017, Garage Moscow:ssa 2018, 58. la Biennale di Venezia -näyttelyssä 2019 ja Okayama Art Summitissa 2019. Hänet kutsuttiin yhdeksi STEIM-studioiden taiteellisista johtajista 2007 ja norjalaisen nykytaidetriennaalin Bergen Assemblyn taiteelliseksi johtajaksi 2016. Tarek Atoui on syntynyt Libanonissa ja asuu sekä työskentelee nykyisin Pariisissa.

Du Yun 

Pulitzer-palkittu säveltäjä, multi-instrumentalisti, esiintyvä taiteilija, aktivisti ja uuden musiikin kuraattori Du Yun syntyi ja kasvoi Shanghaissa ja asuu nykyisin New Yorkissa. Hän työskentelee orkesteri-, ooppera- ja kamarimusiikin sekä teatterin, kabareen, musiikkiteatterin, suullisen perinteen esiintymistaiteiden, ääni-installaatioiden, elektroniikan, kuvataiteen ja noise-äänitaiteiden  rajapinnoilla.. 

Du Yunin toinen ooppera Angel’s Bone voitti musiikin Pulitzer-palkinnon 2017. The New Yorker kuvailee häntä ”periksiantamattoman ainutlaatuiseksi ja vankkumattoman sosiaalisen omatunnon omaavaksi” taitelijaksi. Vuonna 2018 hänet nimettiin Guggenheim-stipendiaatiksi ja vuonna 2019 Du Yun oli ehdolla parhaan klassisen musiikin sävellyksen Grammy-palkinnon saajaksi. 

Aktiivisena esiintyjänä tunnettu Yun esiintyy mielellään erilaisissa paikoissa klubeilta konserttisaleihin ja museoihin. Hänen lavapersoonaansa on kuvailtu New York Timesissa “avantgarde-ulottuvuuden omaavaksi indie-popdiivaksi”. Hän on esiintynyt mm. 2018 Lahore Biennaalissa Pakistanissa vuonna 2018, Guangzhou Art Triennialissa 2012, NationalAcademy Museum:ssa (USA), ensimmäisessä Shanghai Projectissa Kiinassa ja Contemporary Arts Centerissä Córdobassa Espanjassa. Tällä hetkellä hän työskentelee pakistanilais-amerikkalaisen kuvataiteilija Shahzia Sikanderin kanssa ympäri maailmaa kiertäneiden teosten parissa. Teoksia on pysyväisnäyttelyssä Philadelphian taidemuseossa ja Abu Dhabin Guggenheimissa.

Kuraattorina ja uuden musiikin ja taiteen aktivistina hän on ollut perustamassa International Contemporary Ensembleä (ICE), hän toimi  MATA -festivaalin taiteellisena johtajana 2014-2018, Pan Asia Sounding Festivalin perustajana ja FutureTradition -aloitteen liikkeellepanijana Kiinassa. FutureTradition yhdistää kansanmuusikkoja ympäri maailmaa yhteisöllisiin rajojenvälisiin yhteistöihin. Tulevaisuudessa hän tulee kuratoimaan mm. Göteborgin Art Sounds Festivalin lokakuussa 2020 ja Donaueschingen Festivalin satavuotisjuhlan lokakuussa 2021 sekä julkaisemaan artikkelin OnCurating-lehdessä. 

Jokainen neljästä opettajasta  on kurssilla läsnä muutaman päivän opettamassa  ja mentoroimassa opiskelijoita. Lisäksi Ateenassa sijaitsevan Onassis-kulttuurikeskuksen johtaja Christos Carras sekä festivaalin taiteellinen johtaja Johan Tallgren osallistuvat joihinkin keskusteluihin. Kurssin muut vierailevat luennoitsijat ilmoitetaan festivaalin ohjelmajulkistuksen yhteydessä toukokuussa. 

Kurssin neljä opettajaa ja vierailijaa  luennoivat omasta työstään ja rooleistaan, keskustelevat erilaisista kuratoinnin metodologioista ja vetävät työpajoja, jotka käsittelevät eri instituutioille ja yleisöille tehtävään ohjelmistonsuunnitteluun ja taideprojekteihin liittyviä kysymyksiä ja haasteita.

Kurssi sisältää työpajoja, luentoja, keskustelua, väittelyjä ja paneeleja aiheena ensisijaisesti taiteelliset näkökulmat ja hyvät käytännöt musiikin ja äänitaiteen kuratoinnissa tänä päivänä. Keskustelut tulevat käsittelemään mm. historiaa ja taustoja, julkisiin ja yksityisiin tiloihin liittyviä haasteita, kollaboraation ja osallistumisen strategioita, arkistojen parissa työskentelyä, tämän päivän identiteetteihin ja personifikaatioon liittyviä haasteita, kuratointi aktivismin muotona, muutoksen kuratointia, monimuotoisuutta ja sukupuoleen liittyviä näkökulmia. Kurssin opiskelijat tulevat osallistumaan festivaalin viimeisenä päivänä järjestettävään julkiseen keskusteluun ja esittämään havaintojaan. Kurssin sisältö tulee keskittymään eettisiin ja arvokysymyksiin ennemminkin kuin  teknisiin yksityiskohtiin kuten varainhankintaan ja tuotantotekniikkaan. 

Kurssille osallistuvilla opiskelijoilla tulee olla osoitettavissa olevaa kokemusta ja taustaa aiheeseen liittyen. Heidän tulee olla valmiita esittämään omia ajatuksiaan ja jakamaan haastavia kokemuksiaan kurssilla. Motivaatiokirjeessä pyydetään mainitsemaan sellaisia aiheita, joita opiskelija toivoo kurssilla käsiteltävän. 

Kurssi on osa EU:n Creative Europe -rahoitettua Sounds Now -hanketta, jonka Suomen kumppani Musiikin aika -festivaali on.

Ilmoittaudu kurssille täällä: Registration for Time of Music Summer Academy 2020.

Julia Gerlach
Du Yun
Vigdis Jakobsdottir

Tarek Atoui
Tarek Atoui