Suomi
English

Improvisaatiokurssi ”Tilan tunne”, opettajana John Butcher

Kurssipäivät: 2.-7.7.
Saapumispäivä: 1.7.
Lähtöpäivä: 8.7.

Kurssilla tutkitaan käytännönläheisesti, millaisia haasteita, mutta myös palkintoja improvisaatio esittäjälleen tarjoaa – niin yksin soolona, pienessä ryhmässä kuin isommassakin yhtyeessä. Kurssin tarkoituksena on löytää osallistujan omin ääni, joka ei toimi pelkästään itsekseen improvisoidessa vaan myös muiden kanssa yhteistyössä spontaanisti luodussa musiikissa.

Improvisaatiossa tärkeintä on tunnistaa se hienovarainen tasapaino, joka vallitsee tunnetun ja toisaalta vielä tuntemattoman välillä. Tasapaino tulisi löytää myös ennalta valmistautumisen ja spontaanisuuden välille. Keskeistä on myös ymmärtää, kuinka improvisaatiossa jokainen tilanne on ainutlaatuinen. Kurssilla työskennellään erilaisissa ympäristöissä ja etsitään erilaisia akustiikkoja, jolloin myös niistä tulee partnereita esitykseen. Erilaiset lähestymistavat vapauteen luovat asetelmia soitolle, kuuntelulle ja keskusteluille. Kurssin loppukonsertissa kaikki kurssilaiset pääsevät lavalle.

John Butcher tunnetaan saksofonistina, jolle on tärkeää ajan ja paikan ainutkertaisuus. Hänen musiikissaan yhdistyvät mm. improvisaatio, muusikon omat sävellykset, monikanavaiset teokset sekä kokeilut erilaisten akustiikkojen kanssa.

Suomessa useasti vieraillut Butcher on työskennellyt 80-luvulta saakka satojen maineikkaiden muusikoiden kanssa – mainittakoon mm. Derek Bailey, John Stevensin yhtye SME,  Rhodri Davies, Andy Moor (The Ex), Phil Minton, Christian Marclay, AMM, Gino Robair, Polwechsel, Eddie Prévost, John Tilbury ja Okkyung Lee. Pitkien yhteistyökumppanuuksien lisäksi Butcher arvostaa myös satunnaisia kohtaamisia niin suuremmissa kokoonpanoissa, kuten EX Orkestrassa ja aikoinaan Butch Morrisin kuuluisassa ”London Skycraper” -produktiossa, kuin myös pienissä duokonserteissa parinaan esim. Fred Frith, Akio Suzuki, Paal Nilssen-Love, Keiji Haino, David Toop, Otomo Yoshihide, Sophie Agnel tai Matthew Shipp.

Butcherin uusimpiin sävellyksiin kuuluvat mm. “Penny Wands” Futurist Intonarumori -ryhmälle, kaksi Huddersfield Contemporary Music Festivalin tilausteosta hänen omille yhtyeilleen, “Good Liquor …” London Sinfoniettalle sekä Britannian säveltäjäpalkintokisassakin vuonna 2014 jatkoon päässyt “Tarab Cuts”, joka on Butcherin vastine varhaista arabialaista klassista musiikkia esittämään pyrkiville levytyksille. Butcherin CD-levy Resonant Spaces on puolestaan kuuluisa kokoelma tiukasti paikkojen akustiikkoihin sidottuja esityksiä, jotka kaikki nauhoitettiin kiertueella Skotlannin ja Orkney-saarten erikoisimmissa kolkissa.

Kurssi on osa Ulysses-hanketta ja Euroopan Unionin Luova Eurooppa -ohjelman osarahoittama.

Hakijaprofiili:

  • Yläikäraja: Syntynyt jälkeen 1.1.1987
  • Kurssin kieli: Englanti

Hakemusdokumentit (täytetään ja lähetetään sähköisesti):

  • Hakemuslomake (online, linkki hakemuslomakkeeseen avautuu 15.1.2019)
  • Esimerkki hakijan aiemmista esityksistä (musiikkitiedosto linkkinä)
  • Lyhyt motivaatiokirje
  • Curriculum vitae englanniksi tai suomeksi (max. 2 sivua)

 

Sävellyskurssi, opettajana Kaija Saariaho KATSO LISÄÄ
Kamarimusiikkikurssi, opettajana huilisti Camilla Hoitenga KATSO LISÄÄ
Improvisaatiokurssi, opettajana John Butcher KATSO LISÄÄ