Suomi
English

Musical Collisions and Radical Creativity, opettajana Mark Applebaum

HAKU IMPROVISAATIOKURSSILLE ON PÄÄTTYNYT. Emme ota huomioon 15.3. jälkeen lähetettyjä hakemuksia.

Musical Collisions and Radical Creativity, opettajana Mark Applebaum

Kurssipäivät: 4.-9.7.2017

Onko säveltämisen, esittämisen ja kuuntelemisen yhteinen käytäntö kuollut? Ja jos ei, niin miten voimme sen tappaa?

Musical Collisions and Radical Creativity kutsuu säveltäjiä, esiintyjiä, säveltäjä-esiintyjä… sekä säveltämiseen, improvisaatioon tai komprovisaatioon keskittyviä… löytämään musiikillisen kulttuurin marginaaleista mukautumattomia, itsenäisiä ja omalaatuisia luovia impulsseja, jotka radikaalisti laajentavat taidekäsitystämme. Kurssi on suunnattu kenelle tahansa luovalle muusikolle, jonka arvostus musiikin konventioita kohtaan sisältää yhtäläisesti myös rohkaistunutta skeptisyyttä ja tyytymättömyyttä.

Kurssin aihealueita ovat muun muassa esityksen rituaalisuus, musiikillisen indeterministisyyden rajat, hiljaisuuden hetkellisyys, monitaiteilijat ja diletantit, ”yksilön kulttuurin” uhat ja mahdollisuudet, visuaalinen musiikki, koreografia, moni- ja intermediaalisuus, luova uudelleenkeksintä ja taiteellisen kriisin arvo, vakavuuden ja keveyden kaksoisvaarat, sekä ”kulttuurillisen maailmanlopun kuivaharjoittelu” (ts. musiikillisen autonomian strategioita instituutionaalisen romahduksen aikakaudella). Kurssin muut aihealueet kumpuavat osallistujien pakkomielteistä, iloista, peloista ja fetisseistä.

Kurssin osallistujilla on mahdollisuus esitellä musiikkiaan ryhmälle, saada palautetta työn alla oleville töilleen sekä ottaa valinnaisia oppitunteja Mark Applebaumilta. Kurssilaiset kokoontuvat päivittäin pohtimaan ”taiteellisen yhteentörmäyksen” merkitystä nykymusiikissa ja -mediassa sekä keskustelemaan innovatiivisista, taiteilijuuden reunaehtoja luotaavista musiikkiteoksista ja -ideoista. Samalla juhlistamme kokeilijan pyrkimystä onnistumiseen sekä valmiutta epäonnistumiseen uusia musiikillisen orientaation tapoja etsiessä. Ylläpidämme laboratoriomaista ilmapiiriä, jossa opiskelijat voivat kehittää projektin – joko yksin tai yhteistyössä muiden kollegoidensa kanssa – esiteltäväksi kurssin päätteeksi pidettävän esityksen tai installaation osana. Kurssilaiset muodostavat lisäksi improvisaatioyhtyeen, jossa opiskellaan John Zornin peliteosta ”Cobra”, käsitellään graafisten partituurien tulkitsemista, sekä kokeillaan osallistujien omia ideoita.

Kurssilaisia pyydetään tuomaan mukanaan soitin jolla esiintyä: kannettavalla tietokoneella musisoiminen on tervetullutta, mutta osallistujia kehotetaan erityisesti ottamaan mukaan akustinen soitin tai lauluääni. Aiempi kyvykkyys tai kokemus improvisoijana tai soitinvirtuoosina otetaan ilolla vastaan, mutta se EI OLE välttämätöntä; innostus ja avoin mieli on tärkeintä. Kurssi tarjoaakin silmät avaavan, johdantomaisen mahdollisuuden kenelle tahansa laajentaa kokemuksiaan ja kykyjään.

Saadaksesi nopean katsauksen kurssin vetäjään Mark Applebaumiin (sekä erääseen vakiokysymykseen), katso oheinen video (englanniksi): https://www.ted.com/talks/mark_applebaum_the_mad_scientist_of_music

Mark Applebaum (s. 1967 Chicago, Illinois) on sävellyksen ja musiikinteorian professori Stanfordin yliopistossa. Hän väitteli San Diegosta (University of California), jossa hän opiskeli pääasiassa Brian Ferneyhough’n johdolla. Häneen soolo-, ooppera- ja elektroakustisia teoksiaan samoin kuin kamariyhtyeille, kuoroille, orkestereille sävellettyä musiikkiaan on esitetty ympäri USA:ta, Eurooppaa, Afrikkaa ja Aasia, ja merkittävät ensi-illat ovat tapahtuneet Darmstadtin kesäfestivaalilla. Hän on säveltänyt tilausteoksia mm. Betty Freemanille, Merce Cunningham Dance Companylle, Fromm Foundationille, Paul Dresher Ensemblelle, Wien Modernille, Antwerp’s Champ D’Actionille, Festival ADEvantgarde in Munich – festivaalille, Zeitgeistille, MANUFACTURE:lle (Tokyo), St. Lawrence String Quartetille, Kronos Quartettille, Jerome Foundationille ja American Composers Forumille. Hänen musiikkiaan on levytetty merkeille Innova, Tzadik, Capstone ja SEAMUS.

Jazzpianistina Applebaum on esiintynyt ympäri maailmaa. Vuonna 1994 hän sai palkinnon Southern California Jazz Society:ltä. Lisätietoja hänestä löytyy osoitteesta

www.markapplebaum.com.

Hakijaprofiili: Edistyneet musiikin opiskelijat ja musiikin ammattilaiset
Yläikäraja: 1.1.1982 jälkeen syntyneet
Kurssin kieli: Englanti

Hakemusdokumentit (täytetään ja lähetetään sähköisesti):

Hakemuslomake (online, linkki hakemuslomakkeeseen alla)
Lyhyt motivaatiokirje (sisältäen ideoita ja reaktioita kurssikuvaukseen)
Curriculum vitae englanniksi (max. 2 sivua) joka sisältää lyhyen esiintyjähistorian